UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski u posjeti Vašingtonu: Predložio stvaranje evropskog odbrambenog čvorišta u Ukrajini

Važno je da se razvijamo zajedničku proizvodnju artiljerijske municije, vazdušnih sistema odbrane i artiljerijskih i raketnih sistema, rekao je on

Zelenski: Sastat će se sa Bajdenom. Platforma X

E. Ć.

12.12.2023

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski boravi u Vašingtonu gdje će se sastati s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Džoom Bajdenom (Joe Biden). 

Zelenski će se založiti da američki Kongres odobri nastavak američke vojne pomoći Kijevu. Također, pozvao je na stvaranje evropskog vojnog čvorišta u Ukrajini.

Razgovor o "hitnim potrebama"

Planirano je da se Zelenski obrati senatorima SAD i sastane s predsjedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsononom (Mike Johnson), čije su republikanske kolege blokirale prijedlog zakona koji uključuje desetine milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

Potom bi uslijedio sastanak s Bajdenom. Bijela kuća je u najavi tog susreta navela da će se razgovarati o "hitnim potrebama" sa kojim se Kijev suočava u borbi protiv ruske invazije.

Podsjetimo, Zelenski je ranije na društvenoj mreži X napisao kako je na sastanku sa liderima američkih odbrambenih kompanija iznio prijedlog uspostavljana evropskog odbrambenog čvorišta u njegovoj zemlji.

- Spremni smo da donesemo sve suštinske odluke, smanjimo birokratiju i raspodijelimo narudžbine. Spremni smo da proizvodimo više municije i vojnih vozila, ali nam je potrebna podrška. 

Važno je da se razvijamo zajedničku proizvodnju artiljerijske municije, vazdušnih sistema odbrane i artiljerijskih i raketnih sistema - napisao je Zelenski.

Odbijena pomoć Ukrajini

Bajdenova administracija je u oktobru tražila od Kongresa da usvoji paket pomoći, koji bi obuhvatio ne samo pomoć Ukrajini i Izraelu, već i i sredstva za bezbjednost granica, ali je Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci odbio zahtjev. 

Zelenski je jučer rekao vojnim liderima i studentima Univerziteta nacionalne odbrane u Vašingtonu da računa na podršku SAD i da Putin moraa izgubiti.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin (Lloyd Austin) obećao je "nepokolebljivu" podršku Kijevu i upozorio da se Putin i dalje nada da će pobijediti u ratu protiv Ukrajine, uprkos teškim gubicima Kremlja.

Bajdenova administracija nastoji da ubijedi mnoge opozicione republikance u potrebu da nastave da pomažu Kijevu.

Zelenski je naveo da "ako postoji neko inspirisan neriješenim pitanjima na Kapitol hilu, to je samo Putin i njegov tajna klika".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.