U ZATVORU

Suđenje bivšem pakistanskom premijeru Imranu Kanu iza zatvorenih vrata

Advokati kažu da bi osuđujuća presuda po Zakonu o službenoj tajni mogla dovesti do deset godina zatvora

Imran Kan. Twitter

FENA

14.12.2023

Suđenje bivšem pakistanskom premijeru u zatvoru Imranu Kanu održat će se iza zatvorenih vrata, saopćio je njegov advokat u četvrtak, dan nakon što je optužen za odavanje državnih tajni, čime su blokirane njegove šanse da učestvuje na nacionalnim izborima u februaru.

Optužbe se odnose na povjerljivu depešu koju je Pakistanski ambasador u Vašingtonu poslao u Islamabad prošle godine, a za koju se Kan tereti da je objavio.

Odluka je donesena na otvaranju suđenja u prostorijama zatvora u garnizonskom gradu Ravalpindiju, saopćio je advokat Naem Panjutha u objavi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

- Molba da se održi suđenje u zatvorenom prostoru je prihvaćena - naveo je on, dodajući da nikakvo medijsko prisustvo neće biti dopušteno.

Advokati i grupe za ljudska prava tvrde da postupak zatvorenih vrata ne ispunjava uslove pravičnog suđenja. Kan je ranije kazao da se sadržaj depeše pojavio u medijima iz drugih izvora.

Advokati kažu da bi osuđujuća presuda po Zakonu o službenoj tajni mogla dovesti do deset godina zatvora. Ovo je drugi put da je Kan optužen pod istim optužbama nakon što je viši sud poništio raniju optužnicu iz proceduralnih razloga. Suđenje se vodi u zatvoru iz sigurnosnih razloga. Kan je u zatvoru otkako je 5. augusta optužen za korupciju i osuđen na tri godine robije, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.