LIDER SJEVERNE KOREJE

Kim Džong Un zaprijetio nuklearnim ratom

Kim je rekao da je vježba "pokazala volju Demoratske Narodne Republike Koreje (DNRK) za najstrožim suprotstavljanjem i njenu ogromnu snagu"

Kim Džong Un. Platforma X

H. J. I.

21.12.2023

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un rekao je da Pjongjang neće oklijevati sa nuklearnim napadom kada ga neprijatelj isprovocira nuklearnim oružjem, javili su državni mediji, prenosi Reuters.

Kim je to rekao na sastanku sa vojnicima iz vojnog biroa za projektile tokom nedavne vježbe lansiranja interkontinentalne balističke rakete (ICBM), javila je novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je u utorak saopštila da je u ponedjeljak testirala najnoviji interkontinentalni projektil kako bi procijenila ratnu spremnost njenih nuklearnih snaga protiv rastućeg neprijateljstva SAD, pošto su Vašington i njegovi saveznici počeli da dijele podatke o raketama u realnom vremenu.

Projektil pogodio metu

Sjevernokorejski državni mediji javili su da je Kim Džong Un u ponedjeljak posmatrao lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hvasong-18 (ICBM) na lokaciji istočno od glavnog grada Pjongjanga. Projektil je dostigao visinu od 6.518 kilometara, letio je 1.002 kilometra i precizno pogodio namjeravanu metu, prazan dio mora, prenijeli su državni mediji.

Kim je rekao da to lansiranje šalje "jasan signal neprijateljskim snagama, koje su podstakle svoju nepromišljenu vojnu histeriju sukoba" protiv Sjeverne Koreje, prenijela je državna novinska agencija KCNA.

Kim je rekao da je vježba "pokazala volju Demoratske Narodne Republike Koreje (DNRK) za najstrožim suprotstavljanjem i njenu ogromnu snagu".

Kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

On je predstavio "neke nove važne zadatke za ubrzanje razvoja nuklearnih strateških snaga DNRK", saopštila je KCNA, bez detalja.

Južna Koreja i Japan saopštili su da je na osnovu podataka o letu od ponedjeljka, Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni projektil sa dometom da pogodi bilo gdje u Sjedinjenim Državama. Lansiranje su osudile Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države kao flagrantno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Istog dana, Kina, stalna članica Vijeća sigurnosti koja je prethodno odobrila sankcije Pjongjangu, održala je sastanak na visokom nivou sa Sjevernom Korejom u Pekingu, gdje se razgovaralo o saradnji i pitanjima od "zajedničkog interesa" u "prijateljskoj atmosferi", naveli su državni mediji.

Sistem za detekciju projektila

U zajedničkom saopštenju od utorka, Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države saopštile su da su aktivirale sistem za otkrivanje i procjenu lansiranja projektila Sjeverne Koreje u realnom vremenu i uspostavili višegodišnji plan trilateralne vojne vežbe.

Odvojeno, zvaničnici nacionalne bezbjednosti tri zemlje održali su video konferenciju o suzbijanju ilegalnih sajber aktivnosti Sjeverne Koreje, koje bi mogle da usmjeravaju sredstva u njene programe naoružanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.