BLIZU UKRAJINSKE GRANICE

Žestok napad na ruski Belgorod: Eksplozije širom grada, jedno dijete poginulo

Regionalni guverner Gladkov rekao je da je pogođeno stambeno područje

Žestok napad na ruski Belgorod. Platforma X

H. J. I.

30.12.2023

Deset ljudi, uključujući jedno dijete, poginulo je, a 45 povrijeđeno u ukrajinskim udarima na Belgorod, saopćilo je rusko ministarstvo za hitna stanja.

Regionalni guverner Gladkov rekao je da je pogođeno stambeno područje, a u objavi na Telegramu pozvao je sve stanovnike da pobjegnu u skloništa.

Regija Belgoroda, blizu ukrajinske granice, i ranije je bila meta granatiranja i napada dronovima iz Ukrajine. Kijev rijetko preuzima odgovornost za te napade. Ukrajina nije službeno komentirala ni napade u subotu, no medij RBC-Ukraine prenosi izjave izvora da je Ukrajina gađala vojne mete u Belgorodu u odgovoru na rusko bombardiranje dan ranije.

Moskva je u petak izvela svoj najveći zračni napad od početka invazije u februaru 2022. godine. Kijev je objavio da je pritom ubijeno 31 civila, a više od 160 njih je povrijeđeno. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o ukrajinskom napadu na ruski grad Belgorod, saopćio je Kremlj.

- Predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o udaru ukrajinskih oružanih snaga na stambene četvrti u Belgorodu - rekao je glasnogovornik Dmitri Peskov novinskoj agenciji TASS. 

Peskov je dodao da je predsjednik naredio slanje tima ruskog ministarstva zdravstva predvođenog ministrom Mihailom Muraškom i spasioci ministarstva za hitne slučajeve u grad kako bi pomogli pogođenima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.