"OZBILJAN NAPAD NA LIBAN"

Hezbollah: Ubistvo Arourija u Bejrutu neće proći nekažnjeno

U međuvremenu Izraelska vojska je odbila komentarisati ubistvo zamjenika šefa Hamasa u Bejrutu

Oglasio se Hezbollah. AP

Anadolija

2.1.2024

Pokret Hezbollah u Libanu saopštio je da izraelsko ubistvo zamjenika šefa Hamasa Saleha Arourija u Bejrutu neće ostati bez odgovora i kazne, prenosi Anadolu.

U saopštenju se navodi da ovo ubistvo, počinjeno u centru Bejruta, predstavlja "ozbiljan napad na Liban, njegov narod, sigurnost i suverenitet" i da je "opasna politička i sigurnosna poruka."

"Borci su u najvišoj spremnosti"

- Naš otpor je nepokolebljiv i odan svojim principima koje je preduzeo. Borci su u najvišoj spremnosti - navodi se u saopštenju, naglašavajući "zločin atentata na Arourija i njegove prijatelje nikada neće proći nekažnjeno."

U napadu izraelskog drona u libanskoj prijestolnici Bejrutu u utorak je ubijeno najmanje šest osoba, među kojima i zamjenik lidera Hamasa Saleh Arouri.

Palestinska grupa Hamas potvrdila je ubistvo Arourija u Bejrutu, kao i dva komandanta njihovog naoružanog krila, brigade Al-Qassam.

Libanska Nacionalna novinska agencija ranije je javila da je Arouri ubijen u napadu izraelske bespilotne letjelice na ured Hamasa u Mecherfehu, južnom Bejrutu. Agencija je javila da je u napadu ubijeno najmanje šest osoba.

Izrael odbio komentirati

Arouri je najviše pozicionirani lider Hamasa kojeg je Izrael ubio od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra.

U međuvremenu Izraelska vojska je odbila komentarisati ubistvo zamjenika šefa Hamasa u Bejrutu.

- Vojska je u veoma visokom stanju pripravnosti na svim frontovima, defanzivno i ofanzivno. Potpuno smo spremni za svaki scenario - rekao je portparol vojske Daniel Hagari na konferenciji za novinare, dodavšo da je "najvažnije fokusirati se na borbu protiv Hamasa".

Napetost je rasplamsala duž granice između Libana i Izraela u jeku povremenih razmjena vatre između izraelskih snaga i Hezbolaha.

Do napetosti je došlo u jeku izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 22.185 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.035 je povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Vjeruje da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.