HASSAN NASRALLAH

Vođa Hezbollaha održao dugo očekivani govor: Operacija Hamasa bila je sjajna i 100 posto palestinska

Kaže da su neki libanski i palestinski borci koji su poginuli dobili medalje i da se danas razgovara s njihovim porodicama

Hassan Nasrallah. Platforma X

H. J. I.

3.11.2023

Vođa grupe Hezbollah sa sjedištem u Libanu održao je svoj prvi govor od 7. oktobra. Dugo je to očekivani govor. Podsjetimo, iz Hezbollaha su prije nekoliko dana misteriozno poručili: "Čekamo petak".

Vođa Hezbollaha svoj govor počinje odavanjem počasti libanskim i palestinskim "mučenicima" ubijenim u sukobu.

- Moja braćo i sestre, mir neka je s vama - kaže Hassan Nasrallah. 

"Uzori Hezbollaha"

- Danas smo ovdje da se prisjetimo onih koji su uzori Hezbollaha - dodaje.

Kaže da su neki libanski i palestinski borci koji su poginuli dobili medalje i da se danas razgovara s njihovim porodicama.

- Ako ste htjeli tražiti rat sa svim etičkim, moralnim i vjerskim pravima, ne možete pronaći rat - dodaje.

Nasrallah kaže da objašnjava položaj Hezbollaha i okruženje u Libanu. Izrazio je "svoju zahvalnost onima u Jemenu i Iraku koji su sudjelovali u ovoj bici".

Kaže da se "bitka protiv poplave u Alaqsi", koju Hamas naziva svojim napadima na Izrael, proširila na više od jednog fronta.

- Operacija Hamasa bila je sjajna i 100 posto palestinska - kaže Nasrallah.

- Ova operacija nije imala negativnu stranu i nisu mogli drugačije - rekao je šef Hezbollaha o upadu Hamasa u Izrael u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, od kojih su velika većina civili, i tijekom kojeg su počinjena brojna zvjerstva nad civilnim žrtvama.

Trajne posljedice napada

Govoreći o životu u Gazi, kaže da više od dva miliona ljudi živi na "malom području" i da imaju "jako težak život".

- Svakodnevno ubijaju naše ljude - kaže o Izraelu.

Također je rekao da će napad, koji je, kako je dodao, u tajnosti planirala palestinska grupa, imati trajne posljedice. 

- Ova slavna, seizmička operacija izazvala je potres u smislu sigurnosti, vojske, politike, diplomatije, pa čak i psihološki. To će imati duboke strateške posljedice - rekao je.

Nasrallah je rekao da je Izrael postavio previsoke ciljeve kada je u pitanju pokušaj uništenja Hamasa i brisanja njegovih vođa.

Također je izrazio sumnju u sposobnost Izraela da postigne svoj zacrtani cilj oslobađanja talaca držanih u Gazi, rekavši da je u prošlosti bio prisiljen pregovarati o oslobađanju zarobljenika.

"Iza svega stoji SAD"

Situacija u Gazi pokazuje "glupost Izraela", nastavlja čelnik Hezbollaha.

Nasrallah kaže da Izraelci "ubijaju" žene i djecu u regiji.

- Čine masakre za masakrima... žele da vodstvo otpora pokaže svoje bijele zastave. Ishod ovog rata će biti na strani Palestine - kaže on.

Ono što se događa u Gazi pokazuje "zloću ovog entiteta", dodaje, misleći na Izrael.

Nasrallahov govor je unaprijed snimljen i pušta se širom regije, uključujući i Bagdad, gdje su se pristaše iračkih šijitskih naoružanih grupa okupile na trgu Tahrir.

Sjedinjene Države su "krive za ono što se događa u Gazi i ljudima u regiji", kaže čelnik Hezbollaha. U nastavku svog obraćanja, Hassan Nasrallah kaže da je Izrael "samo alat" i da ga SAD "koristi".

- Sjedinjene Države su protiv prekida vatre, protiv svega. Moraju uzeti u obzir ono što rade ljudima u regiji - kaže on.

Vođa Hezbollaha pozvao je arapske zemlje da prestanu trgovati s Izraelom.

"Imamo dva cilja"

Vođa Hezbolaha ovo što se sada događa u Gazi naziva odlučujućom bitkom koja nije poput prethodnih ratova. Kaže da za to svi moraju snositi odgovornost.

Nasrallah također ističe dva cilja: prvi je zaustaviti rat u Gazi, a drugi je da Hamas bude pobjednik u ovom ratu.

Tijekom snimljenog govora koji već traje više od sat vremena još nije dao naznake sljedećih poteza Hezbollaha.

Nasrallah doista kaže da bi arapske i muslimanske zemlje trebale raditi zajedno kako bi zaustavile rat u Gazi. Dodaje da "neprijatelj" prijeti Libanu i Libancu dok tone u pijesku Pojasa. Gaze.

Nasrallah kaže da je Hezbollah ušao u bitku 8. oktobra, dan nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni napad na jug Izraela. Kaže da se svakodnevna razmjena vatre s izraelskim snagama duž libanske granice može činiti skromnom, ali je vrlo važna, nazivajući je događajem bez presedana od 1948.

Nasrallah je također potvrdio da je do sada ubijeno 57 boraca Hezbollaha.

Nasrallah nastavlja riječima da Hezbollah iz dana u dan eskalira svoje operacije i tjera Izrael da zadrži svoje snage u blizini libanske granice umjesto Gaze ili okupirane Zapadne obale. Dok se nastavlja doticati poznatih tema tokom svog govora, vođa Hezbollaha također kaže da je daljnja eskalacija na libanskoj fronti stvarna mogućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.