NAPADAČ NEPOZNAT

Imam iz Nju Džersija ubijen iz vatrenog oružja ispred džamije

Imam Šarif je prije zore pronađen s višestrukim ranama od vatrenog oružja ispred svoje džamije

Policija ispred džamije. Twitter

Z. K.

4.1.2024

Imama džamije u Nevarku, Nju Džersi, ubio je u srijedu nepoznati napadač koji je i dalje u bijegu.

Vlasti su na konferenciji za novinare rekle kako vjeruju da ubistvo imama Hasana Šarifa (Hassan Sharif) nije motivirano terorizmom ili pristranošću, javlja BBC.

Višestruke rane

Imam Šarif je prije zore pronađen s višestrukim ranama od vatrenog oružja ispred svoje džamije, Masjid-Muhammad-Newark. Prevezen je u bolnicu gdje je kasnije podlegao povredama.

- Dosad prikupljeni dokazi ne upućuju na to da je riječ o činu motiviranom pristranošću ili činu domaćeg terorizma - rekao je novinarima pravobranilac Nju Džersija Matej Platkin (Matthew).

Dodao je da istražitelji inače "ne bi izlazili u javnost s ovom vrstom informacija tako rano u procesu", ali da ih je porast pristranosti prema muslimanskoj zajednici natjerala da otkriju svoja prva saznanja.

- Znam da u svjetlu globalnih događaja i porasta pristranosti usmjerene prema mnogim zajednicama s kojima se susrećemo širom naše države, a posebno muslimanske zajednice, trenutno ima mnogo onih u Nju Džersiju koji osjećaju strah ili tjeskobu zbog vijesti o ovom ubistvu - rekao je.

Sigurnost stanovnika

Guverner Fil Marfi (Phil Murphy) objavio je poruku u kojoj je zamolio sve koji imaju informacije da se jave.

- Želim uvjeriti muslimansku zajednicu i ljude svih vjera da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da svi stanovnici budu sigurni, posebno u ili u blizini naših bogomolja - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.