KONGRESNA ISTRAGA

Trampove kompanije tokom njegovog mandata dobijale novac iz Kine, Saudijske Arabije, Turske...

Poslovno carstvo Trampa primilo je najmanje 7.8 miliona dolara inostranih plaćanja iz 20 zemalja

Donald Tramp. AP

H. J. I.

4.1.2024

Poslovno carstvo povezano s bivšim republikanskim predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) primilo je najmanje 7.8 miliona dolara inostranih plaćanja iz 20 zemalja tijekom njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata u Bijeloj kući, pokazala je danas kongresna istraga.

Demokrati iz Nadzornog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa rekli su da je novac naveden u izvještaju na 156 stranica vjerovatno samo djelić stranih isplata Trampu i njegovoj porodici tijekom njegove administracije 2017.-2021.

- Te su zemlje trošile, često raskošno, na stanove i hotele u posjedu Donalda Trampa, lično obogaćujući predsjednika dok je on donosio vanjskopolitičke odluke povezane s njihovim političkim programima, s dalekosežnim posljedicama za Sjedinjene Države - kaže se u izvještaju.

Te zemlje uključuju Kinu, Saudijsku Arabiju, Tursku, Demokratsku Republiku Kongo i Maleziju.

Trampova kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Istraga o sukobu interesa i kršenju Ustava

Ubrzo nakon što je izabran za predsjednika 2016., Kongres je počeo ispitivati Trampov sukob interesa i potencijalna kršenja odredbe Ustava SAD o primanjima, koja, bez odobrenja Kongresa, zabranjuje prihvatanje poklona od stranih država za osobe koje obnašaju savezne dužnosti.

Izvještaj je objavljen u trenutku kada Tramp (77) nastoji ponovno postati predsjednikom na izborima ove godine.

On je vodeći kandidat za republikansku nominaciju i očekuje se da će se sučeliti s predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden, 81) u revanšu za 2020.

Opsjednutost Trampom

Predsjednik odbora, republikanac Džejsm Komer (James Comer), odbacio je nalaze izvještaja.

- Više je od parodije da demokrati nastavljaju svoju opsjednutost bivšim predsjednikom Trampom - rekao je Komer u izjavi. 

- Bivši predsjednik Tramp ima legitimne poslove, ali Bajdenovi nemaju.

Republikanci u Zastupničkom domu bili su pokrenuli istragu o opozivu Bajdena uglavnom usredotočenu na njegovog sina Hantera (Hunter).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.