NAJNOVIJI NAPAD

Dron čamac Huta nakrcan eksplozivima detoniran u Crvenom moru

Kampanja Huta izuzetno remeti međunarodnu plovidbu, uzrokujući da neke kompanije obustave tranzit kroz Crveno more

Crveno more. AP

FENA

5.1.2024

Dron čamac Huta nakrcan eksplozivima detoniran je u Crvenom moru, ali nije izazvao nikakvu štetu ili žrtve, saopćila je američka mornarica, dok je grupa sa sjedištem u Jemenu nastavila napade prkoseći međunarodnim pozivima da ih zaustavi.

Najnoviji napad uslijedio je dan nakon što je 12 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija i Japan, objavilo zajedničko saopćenje u kome upozoravaju Hute na neodređene "posljedice" ukoliko ne zaustave napade, u onome što je američki zvaničnik izjavio da je posljednje upozorenje.

Huti, bliski Iranu, koji kontroliraju veći dio Jemena, lansirali su val za valom eksplozija bespilotnih letjelica i projektila na komercijalne brodove od 19. novembra, pokušavajući nanijeti štete u, kako kažu, protestu protiv izraelskih vojnih operacija u Gazi.

Kampanja Huta izuzetno remeti međunarodnu plovidbu, uzrokujući da neke kompanije obustave tranzit kroz Crveno more i umjesto toga krenu na mnogo duže i skuplje putovanje oko Afrike.

Viceadmiral Bred Kuper (Brad Cooper), koji predvodi američke mornaričke snage na Bliskom istoku, izjavio je novinarima da je dron čamac Huta koji je eksplodirao uplovio oko 80 kilometara u Crveno more, a zatim je detoniran u nakrcanim brodskim linijama.

- Došao je na nekoliko kilometara od brodova koji su djelovali u toj regiji - trgovačkih brodova i brodova američke mornarice - i svi smo gledali kako je eksplodirao - izjavio je Kuper novinarima, dodajući da cilj napada nije jasan.

Kuper je rekao da je do sada bilo 25 napada Huta na trgovačke brodove koji su prolazili kroz južno Crveno more i Adenski zaliv i dodao kako "nema znakova da njihovo neodgovorno ponašanje jenjava".

Ponovljeni napadi Huta pojačali su pritisak na predsjednika Joa Bidena da vojno odgovori, što njegova administracija oklijeva da učini iz straha od eskalacije već rastućih regionalnih napetosti, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.