RAT U UKRAJINI

Ukrajina se suočava s manjkom protivzračnih navođenih projektila

Ukrajina se uveliko oslanja na vojnu i finansijsku pomoć svojih zapadnih saveznika od invazije u februaru 2022.

Ukrajina je saopćila da je oborila 18 ispaljenih krstarećih projektila. AP

FENA

9.1.2024

Ukrajina se suočava s manjkom protivzračnih navođenih projektila skoro dvije godine nakon pokretanja ruske invazije u punom obimu, izjavio je u utorak portparol zrakoplovnih snaga Jurij Ihnat.

Ukrajina se uveliko oslanja na vojnu i finansijsku pomoć svojih zapadnih saveznika od invazije u februaru 2022., ali političke prepirke su odgodile isplatu velikih paketa pomoći za ovu godinu.

Ihnat je za ukrajinsku televiziju kazao da je Ukrajina iskoristila "značajnu rezervu" projektila za odbranu od nedavnih napada i dodao:

- Jasno je da postoji manjak protivzračnih navođenih projektila.

Intenzivni napadi Rusije

Rusija je intenzivirala raketne i napade dronovima na Ukrajinu u proteklih nekoliko sedmica, ispaljujući stotine projektila i bespilotnih letjelica na ukrajinske gradove daleko iza linije fronta, saopćili su ukrajinski zvaničnici.

U posljednjem napadu ove sedmice Rusija je ispalila 51 projektil različitih tipova, ubivši najmanje četiri osobe i pogodivši civilnu infrastrukturu, kažu oni.

Ukrajina je saopćila da je oborila 18 ispaljenih krstarećih projektila, što je znatno niža stopa presretanja nego inače. Ukrajinski zvaničnici su to pripisali velikom broju balističkih projektila koje je ispalila Rusija jer ih je teže presresti.

Pomoć zapadnih saveznika

Ihnat se nada da će kašnjenja zapadnih paketa pomoći uskoro biti riješena jer Ukrajina zavisi od zapadnih zaliha, ne samo u municiji za protivzračnu odbranu.

- Danas imamo sve više zapadne opreme i, shodno tome, potrebno joj je održavanje, popravka, ažuriranje, dopuna i odgovarajuća municija - kazao je on.

Jehor Černjev, poslanik, izjavio je ukrajinskoj televiziji da će vlada razgovarati o tome kako da ojača svoju protivzračnu odbranu na sastanku s NATO saveznicima ove sedmice.

Ukrajinski zvaničnici upozorili su da Rusija pravi zalihe projektila za nove napade tokom kritičnih zimskih mjeseci, nadajući se da će nanijeti više štete energetskoj mreži nakon što su zračni udari izazvali česte prekide struje prošle zime, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.