SUD U HAGU

Advokat Izraela: U slučaju genocida u BiH, sud nije naredio prekid vojnih aktivnosti

On je istakao da "za razliku od ovog predmeta, genocid u BiH se provodio na teritoriji države koja je tražila privremene mjere"

Kristofer Staker. Platforma X

H. J. I.

14.1.2024

Izrael je drugog dana saslušanja odbacio kao "grubo iskrivljenu priču" optužbe koje je Južna Afrika iznijela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, najvišim sudom UN-a, da je njena vojna operacija u Gazi kampanja genocida koju vodi država s ciljem da se zbriše palestinsko stanovništvo.

Advokat koji zastupa Izrael, Kristofer Staker (Christopher), rekao je sudijama Međunarodnog suda u Hagu da su argumenti o Gazi slični onima iznesenim u slučaju genocida u Bosni i Hercegovini, ali da sud ni tada nije naredio prekid vojnih aktivnosti.

- Bosna i Hercegovina je zahtijevala privremene mjere kojima se tražilo da JNA prestane provoditi sve vojne, i paravojne, aktivnosti protiv naroda i vlade. Ali sud to nije odredio - rekao je Staker.

On je istakao da "za razliku od ovog predmeta, genocid u BiH se provodio na teritoriji države koja je tražila privremene mjere", te je podsjetio na sudsku praksu ICJ-ja da "pravo mora čuvati obje strane".

On je stava je da sud ne bi trebao odobriti zahtjev Južne Afrike za pauzom u izraelskoj operaciji jer Međunarodni sud (ICJ) nije naredio prekid vojnih aktivnosti ni tokom genocida u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.