PRIKUPILI DOKAZE

Izrael tvrdi: Hamas planirao terorističke napade u Evropi

Osim aktera u inostranstvu, u planiranje su navodno bili uključeni viši zvaničnici Hamasa u Libanu, koji tamo uživaju zaštitu Hezbolaha

Ove informacije nisu prvobitno mogle da budu nezavisno potvrđene. Platforma X

H. J. I.

14.1.2024

Palestinska grupa Hamas planirala je terorističke napade na ciljeve u Evropi, uključujući i izraelsku ambasadu u Štokholmu, prema navodima izraelske vlade.

- U kontinuiranim obavještajnim nastojanjima otkrivene su važne informacije koje dokazuju da je teroristička organizacija Hamas djelovala kako bi proširila svoje nasilne aktivnosti u inostranstvu da bi napadala nevine ljude širom svijeta - saopštila je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu).

Navodno prikupili dokaze

Izrael je prikupio dokaze o tome i samostalno i u saradnji sa stranim obavještajnim službama.

Osim navodnog plana napada na izraelsku ambasadu u Štokholmu, Hamas je također pokušavao da nabavi bespilotne letjelice i da regrutuje članove organizovanih kriminalnih grupa u Evropi, navodi se u saopštenju.

Osim aktera u inostranstvu, u planiranje su navodno bili uključeni viši zvaničnici Hamasa u Libanu, koji tamo uživaju zaštitu Hezbolaha.

Neki od tih pojedinaca, uključujući i zamjenika šefa Hamasove političke kancelarije Saleha al-Arurija, otad su ubijeni u ciljanim izraelskim napadima u Libanu.

Hapšenja u Njemačkoj, Danskoj i Holandiji

Ove informacije nisu prvobitno mogle da budu nezavisno potvrđene.

Sredinom decembra, njemačke vlasti uhapsile su trojicu osumnjičenih pripadnika Hamasa za koje tvrde da su bili uključeni u nabavku oružja za moguće napade na jevrejske institucije u Evropi. Do sličnih hapšenja došlo je u Danskoj i Holandiji.

Njemačka je u novembru izdala zabranu djelovanja Hamasa, koji također deluje kao politička organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.