NOVA DRAMA

Sabit Subašić za "Avaz": Porodica iz Gaze sutra na putu ka BiH, bh. državljane nastojimo evakuirati i iz Sudana

U Gazi se još uvijek nalazi grupa bh. državljana i njihovih srodnika čiju evakuaciju ne dozvoljava Izrael i pod crvenom su oznakom

Sabit Subašić. Facebook

Alen Bajramovic

14.1.2024

Porodica koja je već duže vrijeme bila smještena u Kairu rano ujutro krenut će prema Sarajevu, potvrdio je "Avazu" ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić. Njihov dolazak očekuje se u popodnevnim satima.

- Radi se o četveročlanoj porodici koja je još sa prvom grupom izašla iz Gaze, ali zbog određenih teškoća konzularne prirode nismo ih mogli prebaciti u BiH. Odluka Vijeća ministara BiH otvorila je put njihovom dolasku u BiH - kaže Subašić.

U Gazi se još uvijek nalazi grupa bh. državljana i njihovih srodnika čiju evakuaciju ne dozvoljava Izrael i pod crvenom su oznakom.

- Od osoba koje imaju mogućnost da izađu imamo jednog doktora ali se on nalazi u zatvoru. Imali smo informaciju da je pušten, ali najnovije informacije nam govore da se ponovo nalazi u zatvoru, čini mi se u Izraelu. Imamo i dvoje male djece, ali je njihova evakuacija upitna zbog njihove životne dobi a roditelji ne mogu da izađu jer su pod crvenom oznakom. I imamo Harisa Šehadu kojem egipatska strana, pored mojih silnih nastojanja, obilazaka, razgovora i pisama, ne dozvoljava ulazak u Egipat. Nismo odustali, radimo zajedno sa drugim strukturama oko toga i ako uspijemo bit ću vrlo sretan - dodaje Subašić.

U vremenu kada se privode kraju napori oko evakuacije iz Gaze, odakle je od početka izraelskih napada evakuirana 41 osoba, Ambasada BiH u Egiptu dobila je i novi poziv u pomoć. U pitanju je nekoliko bh. porodica u Sudanu, zemlje koja je od aprila prošle godine zahvaćena građanskim ratom, a ambasada BiH u Egiptu pokriva i Sudan, Keniju, Etiopiju i Nigeriju.

- Suočavamo se sa drugim izazovom. Nekoliko porodica izbjeglo je prema istočnom Sudanu, gradu Port Sudan, pa tražimo način da ih evakuiramo. U pitanju je vrlo komplikovana procedura, jer u toku je vrlo težak građanski rat, sa puno zločina i pljačkom. Imamo dvije porodice, koje su bile situirane ali su totalno opljačkane i u Port Sudan su došle bez ičega. Jedna porodica ima sedam članova. Pokušavamo naći rješenje - ističe Subašić.

Prema informacijama koje u ovom trenutku ima bh ambasada, radi se o ženama iz sjeveroistočne BiH, odnosno Zenice, koje su zasnovale porodice sa državljanima Sudana.

- Imamo i treću porodicu. Žena se već nalazi u BiH, ostavila je muža i djecu u Port Sudanu i po našim instrukcijama ona će im, kao bh državljanin, poslati pozivno pismo i onda ćemo krenuti u proces evakuacije - dodaje ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.