OD 23. DECEMBRA

Bajden i Netanjahu nisu razgovarali tri sedmice zbog rata u Gazi

Bijela kuća je zaprepaštena nedostatkom Netanjahuove vizije za okončanje sukoba i nedovoljnom podrškom budućoj palestinskoj upravi nad enklavom

Džo Bajden i Benjamin Netanjahu. AP

FENA

15.1.2024

Džo Bajden (Joe Biden) navodno nije razgovarao s Benjaminom Netanjahuom (Netahyahu) tri sedmice u jeku sve većeg razdora između dvojice čelnika oko vođenja rata u Gazi od izraelskog premijera.

Bijela kuća je zaprepaštena nedostatkom Netanjahuove vizije za okončanje sukoba i nedovoljnom podrškom budućoj palestinskoj upravi nad enklavom, javljaju u ponedjeljak dva vodeća izraelska lista.

Izraelski čelnik ignorirao je ponovljene američke pozive da se razgovara o mogućem poslijeratnom rješenju, uključujući uvođenje Palestinskih vlasti da odigraju ulogu u Gazi nakon što se riješi Hamasa – u potezu koji bi bio nepopularan u zemlji.

U jeku rastućih napetosti, Netanjahu i Bajden nisu vodili direktne razgovore od telefonskog razgovora 23. decembra koji je američki predsjednik navodno prekinuo nakon što je Netanjahu odbio da objavi zadržane porezne prihode Palestinskih vlasti, navodi se u izvještajima izraelskih medija, pišu britanske dnevne novine The Telegraph.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.