BLOOMBERG

Kina zadaje udarac ruskoj ekonomiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je ovo pitanje kao vrlo osjetljivu stvar za uključene firme

AGENCIJE

D. H.

17.1.2024

Kineske državne banke pooštravaju ograničenja finansiranja ruskih klijenata jer se boje da će biti podvrgnute sekundarnim sankcijama SAD, piše "Bloomberg". Najmanje dvije banke su posljednjih sedmica naredile reviziju svojih planova za Rusiju i planiraju prekinuti veze s klijentima koji su na američkom popisu sankcija. Banke će, također, prestati pružati finansijske usluge ruskom vojnom sektoru, tvrde izvori za "Bloomberg".

Sekundarne sankcije

Ovaj potez dolazi nakon što je Ministarstvo finansija SAD prošlog mjeseca objavilo da će nametnuti sekundarne sankcije inozemnim finansijskim tvrtkama i bankama koje pomažu Moskvi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je ovo pitanje kao vrlo osjetljivu stvar za uključene firme, ali ne i za rusku vladu.

- Ovo je vrlo, vrlo osjetljivo pitanje i malo je vjerovatno da će se iko odlučiti o tome razgovarati - to ne biste trebali očekivati", rekao je Peskov. "Nastavljamo razvijati odnose s Kinom. Ona je naš vrlo važan strateški partner - dodao je.

Najveći uvoznik

Kina je ujedno i najveći uvoznik fosilnih goriva iz Rusije, nakon što je više nego udvostručila svoje isporuke ugljena od 2020.

Povlačenje banaka mogao bi biti bolan udarac za Rusiju i za Kremlj, pogotovo jer bi navodni strah Pekinga od zapadnih sankcija signalizirao da čak i čelnici koji su ostali bliski Moskvi zaziru od finansijske cijene podrške Moskvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.