SVJETSKI SUD

ICJ zatražio od Izraela da spriječi genocid, ali im je uredu da nastave bombardirati Gazu

Sud je, odlučujući o slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, rekao da Izrael mora osigurati da njegove snage ne čine genocid

Gaza nakon izraelskih bombardiranja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. Ć. / Hina

26.1.2024

Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je Izraelu da poduzme korake kako bi spriječio svaki čin genocida nad Palestincima dok vodi rat protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze, ali nije pozvao na trenutni prekid vatre.

Sud je, odlučujući o slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, rekao da Izrael mora osigurati da njegove snage ne čine genocid i poduzeti mjere za poboljšanje humanitarne situacije za palestinske civile u enklavi.

15 od 17 sudija glasalo za hitne mjere

U presudi Međunarodnog suda pravde 15 od 17 sudija glasalo je za hitne mjere koje pokrivaju većinu onoga što je Južna Afrika tražila, osim važne iznimke da se naredi zaustavljanje izraelske vojne akcije u Gazi.

Navodi se kako su izraelske snage u vojnoj operaciji opustošile veći dio gusto naseljene enklave i ubile više od 25.000 Palestinaca u skoro četiri mjeseca, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.

Podsjetimo, Izrael je pokrenuo svoj napad nakon prekograničnog divljanja Hamasa 7. oktobra. Izraelski zvaničnici rekli su da je ubijeno 1.200 ljudi, većinom civila, a 240 uzeto za taoce.

Sud je rekao da je “ozbiljno zabrinut” za sudbinu talaca u Gazi i pozvao Hamas i druge naoružane grupe da ih odmah i bezuvjetno oslobode.

No, presuda, koju su Palestinci pozdravili, ipak je neugodna za Izrael i njegove najbliže saveznike, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Izrael je tražio od suda da potpuno odbaci slučaj, rekavši da poštuje međunarodno pravo i da ima pravo braniti se.

- Država Izrael će poduzeti sve mjere u okviru svoje moći da spriječi počinjenje svih djela u okviru članka II. Konvencije o genocidu - rekao je sud.

Kako provesti odluke

Izrael ga mora izvijestiti o koracima koje je poduzeo za mjesec dana, rečeno je.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je da je optužba protiv Izraela za genocid “nečuvena” i rekao da će učiniti sve što je potrebno da se odbrani.

- Gnusni pokušaj uskraćivanja Izraelu ovog temeljnog prava očita je diskriminacija protiv židovske države i s pravom je odbijen - naveo je on.

Palestinski islamistički pokret Hamas je reagirao na odluku Suda.

- Odluka Međunarodnog suda pravde je “važan događaj” koji “pridonosi izolaciji Izraela” i “osuđivanju njegovih zločina” u Pojasu Gaze - navodi se u saopćenju.

Španija, jedan od najkritičnijih glasova u Evropi prema Izraelu od početka sukoba s Hamasom, pozdravila je odluku ICJ-a.

Odluku je pozdravio i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) koji je rekao da je smatra “dragocjenom”.

Iako su odluke ICJ-a konačne i na njih nema prava žalbe, sud ih nema načina provesti.

Sud u ovoj fazi nije presudio o srži slučaja koji je pokrenula Južnoafrička Republika, je li se u Gazi dogodio genocid. Ali je priznao pravo Palestinaca u Gazi da budu zaštićeni od djela genocida.

Zamjenik južnoafričkog predsjednika Pol Mašatil (Paul Mashatile) i ministar pravosuđa Ronald Lamola viđeni su kako kliču i plešu na skupu vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa nakon sudske presude.

Južnoafrička Republika je prije dvije sedmice iznijela tvrdnje da je cilj izraelske zračne i kopnene ofanzive uzrokovati “uništenje stanovništva” u Gazi.

Podsjetimo, Konvencija o genocidu iz 1948., donesena nakon masovnog ubistva Židova u nacističkom holokaustu, definira genocid kao “djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”, piše Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.