BEZ ULJEPŠAVANJA

Ukrajinci progovorili o stanju na frontovima: "Rusi gomilaju snage"

Borbe su intenzivne na sjeveroistoku duž dijela teritorija gdje se susreću regije Harkiv i Luganjsk

Ukrajinska vojska. Platforma X

N. H.

28.1.2024

Ukrajinski dužnosnici upozirili su da Rusija provodi operacije, pri čemu ukrajinska vojska pokušava zadržati svoje položaje u trenucima dok joj ponestaje municije, a američka pomoć kopni. 

Borbe su intenzivne na sjeveroistoku duž dijela teritorija gdje se susreću regije Harkiv i Luganjsk. Ukrajina je ranije ove sedmice objavila da je povukla svoje snage iz sela Krokmalne u Harkivu, kako bi zauzela povoljnije odbrambene položaje. 

Konstantni napadi 

Glavni štab ukrajinske vojske rekao je da su se suočili s 13 napada u blizini tog sela. 

- Neprijatelj se fokusira na veliki broj topničkih napada i pokušava napredovati - rekao je glasnogovornik zapovjedništva kopnenih snaga za ukrajinsku televiziju o situaciji u blizini Krokmalne.

Nedavni nalet ruskih ofanziva dolazi u trenutku kada je Ukrajina upozorila da se suočava s kritičnim nedostatkom municije, a rat ulazi u treću godinu. 

Ukrajinske snage također javljaju da se suočavaju s povećanim pritiskom na jugoistoku u području oko Bahmuta, koji je bio glavni fokus ruske zimske ofanzive prije godinu dana. 

Ruski napori koncentrirani su na jugozapadu grada, oko uglavnom uništenih sela Kliščivka i Andrivka, prema naredniku Olesu Maliarevič iz 92. brigade.

- Neprijatelj gomila snage... Napadaju svaki dan - rekao je Maliarevič za ukrajinsku televiziju.

Ogromna prijetnja

Maliarevič je istaknuo ogromnu prijetnju koju sada predstavljaju bespilotne letjelice, koje su imale sve značajniji utjecaj na bojnom polju tokom prošle godine. Rekao je da Rusi imaju znatno više dronova od Ukrajine, uključujući dronove opremljene noćnim vidom.

Kliščivka i Andrivka predstavljaju najistočnije rubove skromnih teritorijalnih dobitaka Ukrajine oko Bahmuta, zemlje vraćene u septembru u sklopu ukrajinske protuofanzive.

Ukrajinsko napredovanje ljetos je bilo vrlo slabo. U onome za što se nadalo da će biti prvi ključni korak u probijanju ruskog kopnenog koridora do Krima njene snage pokušale su se probiti južno od grada Orikiva prema Tokmaku, ali su stigle samo do Robotina, nešto više od 20 kilometara na jug.

Oleksandr Štupun, ukrajinski vojni glasnogovornik odgovoran za operacije na jugu u regiji Zaporožja, rekao je da su ruski napori sada usmjereni na ponovno osvajanje teritorija koje je Ukrajina povratila.

- Sve u svemu, osvajači su vrlo aktivni, povećali su broj napadačkih operacija. Već drugi dan za redom izvode 50 borbenih angažmana dnevno. Neprijatelj je aktivan u svim smjerovima - rekao je Oleksandr Štupun, pa dodao:

- U regiji Zaporižja, neprijatelj pokušava vratiti izgubljene teritorije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.