ŠIRENJE SUKOBA

Kremlj o mogućim američkim zračnim udarima na Iran: Bliskom istoku je potrebna deeskalacija

Ne pozdravljamo bilo kakve akcije koje dovode do destabilizacije u regiji i povećavaju napetosti, posebno zbog prevelikog potencijala za sukobe

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Twitter

FENA

30.1.2024

Kremlj je, upitan u utorak o potencijalnim američkim zračnim udarima na Iran, saopćio da su napetosti na Bliskom istoku visoke i da su potrebni koraci za deeskalaciju, a ne destabilizaciju šire regije.

Američki ministar odbrane Lojd Austin (Lloyd)  obećao je u ponedjeljak da će SAD poduzeti "sve potrebne radnje" za odbranu svojih vojnika nakon smrtonosnog napada dronom u Jordanu od boraca koje podržava Iran, iako je administracija predsjednika Joea Bidena naglasila da ne želi rat s Iranom.

- Ne pozdravljamo bilo kakve akcije koje dovode do destabilizacije u regiji i povećavaju napetosti, posebno zbog prevelikog potencijala za sukobe - kazao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nećemo pozdraviti nastavak ovakvih akcija, bez obzira od koga dolaze. Nivo napetosti sada je visok i moramo poduzeti korake za deeskalaciju. To je ono što će spriječiti širenje sukoba - rekao je.

Rusija ima sve bliskije veze s Iranom u vrijeme kada su njeni odnosi sa Sjedinjenim Državama na najnižem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine zbog onoga što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.