PREDSJEDNIK EV

Mišel nakon dogovora za pomoć Ukrajini: Ovo je poruka da nas Rusija ne može zastrašiti

Ovo je poruka SAD i partnerima u svijetu da podržavamo Ukrajinu i njenu teritorijalnu cjelovitost, dodao je

Šarl Mišel. Anadolija

N. H.

1.2.2024

Lideri svih 27 država članica Evropske unije u četvrtak su postigli dogovor o reviziji višegodišnjeg budžeta, koja uključuje i pomoć Ukrajini, kojoj se protivio mađarski premijer Viktor Orban. 

Nakon postignutog dogovora dao je izjavu predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel). 

- Ovo je i poruka evropskim građanima koja pokazuje liderstvo i jedinstvo i da nas Rusija ne može zastrašiti, a i poruka SAD i partnerima u svijetu da podržavamo Ukrajinu i njenu teritorijalnu cjelovitost. Ukrajina nam je prioritet i tako će i ostati - rekao je. 

Mišel je naveo da se mora učiniti sve kako bi se Rusiju spriječilo u zaobilaženju sankcija, a nakon toga se osvrnuo i na stanje na Bliskom istoku. 

- Odlučni smo smanjiti rizike za regionalnu eskalaciju, posebno na Crvenom moru. Drugo, odlučni smo da nastavimo činiti sve što možemo kako bismo osigurali oslobađanje taoca bez uvjeta - kazao je Mišel.

On je komentirao rješenje o dvije države. 

- Pozvali smo na takvo rješenje kao jamstvo da dva naroda mogu koegzistirati. Pokrenut ćemo mirovnu konferenciju, a naši ministri bit će uključeni u ovu važnu temu - dodao je Mišel.

Mišel se osvrnuo i na brojne proteste poljoprivrednika, navodeći da je poljoprivreda izuzetno važna.

- Susrećemo se u vrijeme kada u većini evropskih zemalja poljoprivrednici izražavaju svoj bijes i važno nam je adresirati tu temu. Uzeli smo u obzir potrebe poljoprivrednika - naglasio je Mišel. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.