INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ

Evo ko je imao ključnu ulogu da se Orban predomisli: Glasao za paket pomoći Ukrajini

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da Orbanu nisu dati dodatni ustupci

Sa jučerašnjeg samita. AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

S. S.

2.2.2024

Taman kad je mislio da je vani, povukli su ga unutra, citatom iz "Kuma III" počinje Politico tekst o "slamanju" Orbanovog otpora po pitanju pakta pomoći Ukrajini. Bila je potrebna višemjesečna ofanziva šarma od strane italijanske premijerke Đorđe Meloni i malo uživanja za koje su se pobrinuli Francuzi da bi mađarski premijer Viktor Orban pristao podržati izglasavanje paketa od 50 milijardi eura pomoći Ukrajini, piše Politico.

Meloni je vodila razgovore s Orbanom zbog njihove dugogodišnje povezanosti, rekla su dvojica diplomata iz zemalja koje ne dijele njene krajnje desne političke stavove. 

- Nekoliko puta pokušala je biti veza njega i ostalih lidera i dojam je da je ovaj put uspjela - rekao je jedan od diplomata.

Odluka - donesena na samitu u Briselu u četvrtak - bila je ključna za čelnike EU-a koji su željeli pokazati podršku Ukrajini dok su istovremeno demonstrirali da su u stanju kontrolirati mađarsku pobunu. Orban je stalno prijetio da će upotrijebiti taktički veto na niz evropskih pitanja kako bi izvukao novac iz EU.

Čelnici EU-a najavili su značajnu prekretnicu u trenutku kad je pomoć Sjedinjenih Država Ukrajini mjesecima obustavljena u Kongresu i kad je Ukrajini bila potrebna vitalna novčana injekcija u stagnirajućem ratu s Rusijom.

Signal SAD

- Ovo šalje važan signal i SAD-u - rekao je švedski premijer Ulf Kristerson u sobi za lidere nakon što su postigli dogovor, prema dvojici dužnosnika upoznatih s raspravom koji su, kao i ostali u ovom članku, dobili anonimnost da govore slobodno.

Ulazeći na sastanak u četvrtak, lideri su naglasili da bi, iako je dogovor bez Mađarske moguć, to Rusiji signalizirao nedostatak evropskog jedinstva. 

- Danas je u gradu samo jedna predstava i to uključuje svih 27 - rekao je nizozemski premijer Mark Rute u četvrtak ujutro prije nego što je dogovor objavljen.

Ljudi bliski Meloni rekli su da je ona započela svoj diplomatski rad prije nekoliko mjeseci, razgovorima i sastancima na kojima su učestvovali razni ministri i dužnosnici, čak i prije nego što 27 lidera nije uspjelo postići dogovor o pomoći Ukrajini u decembru, jer Orban to ne bi podržao.

I u srijedu navečer delegacije su radile do kasno u noć kako bi osigurala uspjeh kod Orbana. Ove sedmice Meloni je pojačala svoje napore, razgovarajući s Orbanom preko telefona i sastavši se s njim u otmjenom briselskom hotelu Amigo na sat vremena razgovora i ponovno u četvrtak ujutro prije početka sastanka.

U srijedu navečer, francuski predsjednik Emanuel Makron također se sastao s Orbanom, nakon što je proveo sedmice usredotočene na izgradnju mostova s njim. Ranije ovog mjeseca pokušao je pridobiti mađarskog čelnika tokom ručka u Jeliseju. Tokom tog ručka Makron je zamolio Orbana da iznese svoju viziju kako bolje integrirati istočne zemlje EU.

Htjeli ga pridobiti

Makron je odigrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, naglasili su Francuzi, a to su stajalište ponovili i nefrancuski dužnosnici.

- Nikad nije želio antagonizirati Orbana, već ga je želio pridobiti. To je pristup koji se danas isplati - rekao je neko blizak francuskom predsjedniku.

Ove ofanzive šarma omogućile su predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel) da započne samit objavom dugo očekivanog dogovora, rekao je jedan dužnosnik upoznat s raspravom u prostoriji.

Mišel je preskočio formalnosti, brzo izlažući detalje sporazuma s Orbanom, na koji se nijedan čelnik nije bunio, uključujući male ustupke Mađarskoj. Godišnja rasprava o paketu pomoći i "ako je potrebno" revizija za dvije godine "omogućili bi Orbanu da spasi obraz kod kuće", rekao je jedan diplomata EU-a.

Mađarska je uskoro prikazala ishod kao pobjedu Budimpešte. Orbanov politički direktor, Balaš Orban - koji nije u srodstvu s mađarskim premijerom - utvrdio je da je Budimpešta dobila što je htjela od samita.

- Na kraju prve godine mora se ponovno pregovarati o pomoći Ukrajini, a na kraju druge godine cijelo će se pitanje ponovno razmotriti u kontekstu budžeta EU-a za sljedeće razdoblje - napisao je Balaš Orban na X-u. 

Bez dodatnih ustupaka

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da Orbanu nisu dati dodatni ustupci, a to je učinio i njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) na konferenciji za medije nakon samita.

Još važnije od pridobivanja Budimpešte bila je dodana rečenica u tekstu koja se referira na ranije zaključke samita, koji garantuje da je način na koji Evropska komisija ocjenjuje vladavinu prava u Mađarskoj pošten i objektivan.

To je učinjeno kako bi se obnovilo duboko nepovjerenje koje Budimpešta ima prema Komisiji u pogledu isplate novca Mađarskoj. “Orban je dobio obvezu da se s njime postupa pravedno”, rekao je jedan diplomata EU-a.

Diplomate i dužnosnici rekli su da je Orban jednostavno morao popustiti kako bi izbjegao veliku političku krizu. A uoči objave u četvrtak, čelnici nisu bili sramežljivi u pokazivanju Mađarskoj ko je glavni.

- Mađarska treba Evropu. Također bi trebao vidjeti što Mađarska dobiva svojim pripadanjem Evropi - rekla je estonska premijerka Kaja Kalas ulazeći na sastanak, piše Politico, prenosi Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.