PROČIŠĆAVAJU KIŠNICU

Nestašica pitke vode u Gazi: Palestinci preživljavaju pijući kišnicu iz lokvi na ulicama

Zbog nestašice pitke vode borbu sa žeđi vode tako što pročišćavaju kišnicu iz uličnih lokvi

Teški uslovi u Pojasu Gaze. Anadolija

Anadolija

7.2.2024

Palestinci, koji pokušavaju preživjeti u teškim uslovima u Pojasu Gaze, koji je pod konstantnim napadima Izraela, zbog nestašice pitke vode borbu sa žeđi vode tako što pročišćavaju kišnicu iz uličnih lokvi, piše Anadolija.

Pročišćavaju kišnicu

Jedini izvor pitke vode za Tamira Keskina i njegovu porodicu iz četvrti Muhaberat, koja se nalazi na sjeverozapadu grada Gaze, bila je blatnjava kišnica koja se nakupljala na ulici, dok je izraelska vojska uništavala njihove domove i infrastrukturu napadima koji se nastavljaju duže od četiri mjeseca.

Tamirov sin Abduselam (Abdusselam) Keskin dok pokušava ugasiti žeđ blatnjavom kišnicom nakupljenom na ulici snimljen je kamerama AA.

Abduselam je ispričao dopisniku AA da je hodao sat vremena od izbjegličkog kampa Jabalija (Jabaliya), gdje je morao izbjeći, kako bi provjerio njihove domove u distriktu Muhaberat nakon što su se izraelske snage povukle prije nekoliko dana.

- Došli smo ovamo jako umorni i vidio da su nam izraelski tenkovi uništili kuću - kazao je Abduselam.

Objašnjavajući zašto pije vodu koja se nakupila na tlu, kazao je:

- Bio sam jako žedan, a voda u gradu je prljava. Zato sam pio iz ove lokve kišnicu. Kišnica je vjerovatno bolja od vode koju dobijamo iz bunara čija se voda miješa s kanalizacijom. Popio sam malo vode kako bih se mogao vratio u kamp. Naša kuća je svakako porušena, ovdje ne možemo živjeti.

Napomenuo je kako nije slučajnost to što pije vodu iz lokve jer njegov otac Tamir već danima to radi. Dodao je kako je kišnica postala glavni izvor pitke vode za njegovu porodicu.

- Ovo nije prvi put, pročišćavam nakupljenu kišnicu od zemlje i prljavštine kako bi je moja djeca mogla piti - kazao je 50-godišnji Tamir Keskin.

Poteškoće s pristupom pitkoj vodi

Ističući poteškoće s pristupom pitkoj vodi, Tamir je rekao:

- Nemamo vode i moramo čekati u dugim redovima da kupimo kanister slane vode. Više volim kišnicu jer je boljeg okusa od vode zagađene kanalizacijskom koju dobivamo iz bunara."Kada je riječ o samoj metodi pročišćavanja kišnice, Keskin je pojasnio:

- Kišnicu stavljam u posudu i čistim je od zemlje i prljavštine krpom kako bi je moja žena i djeca mogli piti. Kišnica nam je poplavila šatore, ali je i mojoj djeci ublažila žeđ. Nemamo puno mogućnosti za preživljavanje, a ovih dana kišnica je jedna od rijetkih opcija.

Oko dva miliona Palestinaca raseljenih u Pojasu Gaze, čija populacija broji 2,3 miliona, bori se s glađu i nedostatkom vode uzrokovanim stalnim napadima Izraela od 7. oktobra 2023. godine, kao i bolestima koje oni izazivaju, u okruženju u kojem nema zdravstvene skrbi i lijeka.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je 5. januara da su mnogi ljudi u Pojasu Gaze u opasnosti od smrti zbog nestašice pitke vode i širenja bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.