BLISKI ISTOK

Izraelski mediji: Netanjahu pristao na prekid vatre bez konsultovanja s Ratnim kabinetom

Izvor blizak Ratnom kabinetu rekao je da su članovi postali svjesni ovog pitanja nakon odobrenja premijera

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu. AP

Anadolija

7.2.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) pristao je na prijedlog Katara o prekidu vatre u Gazi bez da se o tome ranije konsultovao s ratnim kabinetom, objavila je izraelska državna televizija KAN, prenosi Anadolija.

Direktor izraelske vanjske obavještajne agencije Mosad David Barnea (Mossad), tokom sastanaka na kojima je učestvovao s egipatskim i katarskim dužnosnicima u Parizu, dobio je odobrenje premijera Netanjahu za primirje radi nastavka pregovora u različitim fazama sporazuma između sukobljenih strana.

Izvor blizak Ratnom kabinetu rekao je da su članovi postali svjesni ovog pitanja nakon odobrenja premijera.

U razgovoru za "Jediot Ahranot" (Yedioth), izraelski zvaničnici su poručili da "neće pristati na zaustavljanje rata" kao odgovor na Hamasov zahtjev za oslobađanjem zatvorenika u Gazi i povlačenjem vojske iz Gaze.

Zvaničnici su tvrdili da nacrt sporazuma predviđa oslobađanje 1.500 palestinskih zatvorenika, uključujući "imena visokog profila" u izraelskim zatvorima.

Govoreći za AA, palestinski izvori su izvijestili da je Hamas prihvatio plan, koji predviđa trostepenu razmjenu zarobljenika i prekid vatre u Gazi, svaki u trajanju od 45 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.