ZNAČAJNA PODRŠKA

Zelenski razgovarao sa Makronom o novim paketima pomoći

Francuski i ukrajinski predsjednik razgovarali su o brojnim aktuelnim sigurnosnim i vojnim pitanjima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Platforma X

D. Dž.

10.2.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je telefonski sastanak sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron). Tema razgovora bila je pregled situacije stanja na ukrajinskom ratištu, kao i razgovor o potrebama ukrajinske vojske. 

Zelenski je istakao da su potrebe ukrajinske vojske najveće u domenu sistema protuzračne odbrane, sistema za elektronsko ratovanje, dronova, artiljerijskih oruđa, municije i granata i dr. Dodatno Zelenski je naveo da je razgovor bio koristan u pogledu izrade zajedničke, bilateralne izjave kojom se potvrđuju zajednički sigurnosni ciljevi dvije države.

Značajno savezništvo. YouTube

Bitan saveznik 

Vojna pomoć koju Francuska od početka ukrajinsko-ruskog rata pruža Ukrajini i više je nego značajna. U tom pogledu ukrajinske sposobnosti nanošenja strateških udara na srednjim dometima ne bi bio moguć bez francuske donacije krstareće rakete Scalp. Također, tu su i sistemi protuzračne odbrane Crotale i SAMP/T kao i francuske samovozne haubice Caesar 155 mm koje su se dokazale na ukrajinskom frontu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.