GLAVNI GRAD

Indijski poljoprivrednici se sukobili sa snagama sigurnosti na putu do Nju Delhija

Demonstrante su zaustavile snage sigurnosti na granici Šambu koja dijeli Pandžab i Harjanu

Indija. PTI

FENA

14.2.2024

Indijski farmeri koji su pokušavali da stignu do glavnog grada Nju Delhija sukobili su se sa snagama sigurnosti već drugi dan u srijedu, a dronovi su korišteni za bacanje suzavca, pokazuju televizijske slike.

Marš prema Delhiju

Stotine farmera, koji su putovali kamionima i kolicima natovarenim hranom, posteljinom i drugim potrepštinama, počeli su u utorak ujutro marširati prema Delhiju nakon što razgovori između njihovih sindikata i vlade nisu uspjeli donijeti obavezu u pogledu minimalnih cijena za niz usjeva.

Demonstrante su zaustavile snage sigurnosti na granici Šambu koja dijeli Pandžab i Harjanu - sjeverne države kojima većina demonstranata pripada - skoro 200 kilometara od njihovog odredišta.

- Želimo da premijer istupi i razgovara sa farmerima - rekao je Sarvan Sing Pander, generalni sekretar Pandžab Kisan Mazdur Sangharš komiteta, za indijsku novinsku agenciju ANI.

Poziv na dijalog s demonstrantima

Vlada je u međuvremenu apelovala na poljoprivrednike da se jave i razgovaraju o tom pitanju.

- Napori će se nastaviti da se razgovara sa sindikatima poljoprivrednika na konstruktivan i pozitivan način - rekao je ministar poljoprivrede Arjun Munda novinarima u srijedu.

Sličan jednogodišnji protest poljoprivrednika, moćnog glasačkog bloka, 2021. godine natjerao je vladu premijera Narendre Modija da ukine neke zakone o farmama i obeća da će pronaći načine za osiguranje cijena podrške za sve poljoprivredne proizvode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.