ČELNIK KRAJNJE DESNICE

Vilders traži od nizozemskih stranaka da istraže nekonvencionalne oblike vlade

Stranke bi trebale glasati o Vildersovom prijedlogu tokom dana

Gert Vilders. AP Photo/Peter Dejong

FENA

14.2.2024

Niozemski čelnik krajnje desnice Gert Vajlders (Geert Wilders) kazao je u srijedu da stranke moraju istražiti nekonvencionalne oblike vlasti kako bi spojile održivu vladajuću koaliciju, dok tradicionalna većinska vlada izgleda neostvarivo.

Paktovi o vladi

Razgovori o novoj vladi vratili su se na početak ove sedmice, skoro tri mjeseca nakon izbora na kojima je pobijedila Vildersova  nacionalistička stranka PVV, ali bez većine, nakon što je potencijalni partner NSC odustao od pridruživanja bilo kojoj koaliciji koju predvodi Vilders.

Odluka NSC-a praktično je zaustavila formiranje bilo kakve desničarske vlade koja bi imala većinu u parlamentu.

Nizozemskom tradicionalno upravljaju većinske koalicije koje svoje sporazume sklapaju kroz detaljne paktove o vladi.

Država će, međutim, sada morati da pribjegne nekonvencionalnom obliku vlasti kako bi spriječila nove izbore, jer je previše stranaka saopćilo da neće sarađivati s Vajldersom, uprkos njegovim obećanjima da će odustati od svojih najspornijih planova - kao što su zatvaranje džamija i zabranjujući Kur’an u Nizozemskoj.

- Sve opcije su na stolu što se mene tiče - kazao je Vajlders u parlamentarnoj debati, dodajući da još ima za cilj da predvodi novu koaliciju kao premijer.

- Ne odlučujemo se za nove izbore, želimo da preuzmemo svoje odgovornosti – dodao je.

Vildersov prijedlog

Vajlders je pozvao na uvođenje novog posrednika koji će konsultovati sve čelnike parlamentarnih stranaka u naredne tri do četiri sedmice kako bi saslušao njihove preferencije, nakon čega bi odabrana grupa mogla pokušati da sastavi djelotvornu koaliciju.

Opcije na stolu bi uključivale manjinsku vladu, ili više tehnokratsku, u kojoj ministri ne bi bili vezani strogim sporazumima između stranaka, i tražili bi promjenu većine za svoju politiku.

Stranke bi trebale glasati o Vajldersovom prijedlogu tokom dana, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.