BRISEL

Stoltenberg uoči sastanka ministara NATO-a: Ako dozvolimo Putinu pobjedu, to će svijet učiniti opasnim

To će učiniti svijet još opasnijim, a nas ranjivijim, rekao je Stoltenberg

Jens Stoltenberg. NATO

H. J. I.

15.2.2024

Ministri odbrane NATO-a sastali su se danas u Briselu, a razgovori su zasjenjeni komentarima bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump). Podsjećamo, on je rekao da bi ohrabrio Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća svoje račune. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predsjedava sastankom ministara odbrane NATO-a u sjedištu Alijanse u Briselu, gdje se vode razgovori o potrošnji na odbranu, proizvodnji municije i podršci Ukrajini te cilju NATO-a da potroši 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu.

Vojno polje

Stoltenberg je naznačio da kašnjenje u donošenju nove američke pomoći Ukrajini već šteti snagama Kijeva na vojnom polju.

- Već vidimo utjecaj činjenice da SAD nisu bile u stanju da donesu odluku, ali očekujem da će se Kongres i Predstavnički dom dogovoriti o nastavku podrške Ukrajini. Ako dozvolimo predsjedniku Putinu da pobijedi, to neće biti samo loše za Ukrajince, tragedija za Ukrajince, već će biti i opasno za nas. To će učiniti svijet još opasnijim, a nas ranjivijim - rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a.

Trajna podrška

Stoltenberg, koji je prije tri sedmice posjetio SAD, rekao je da je razgovarao s demokratskim i republikanskim kongresmenima i da postoji "široki dogovor za trajnu podršku".

Američki senat je u utorak odobrio paket od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan sa priličnom razlikom, ali je predsjedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson (Mike Johnson), saveznik Trampa, odbio da ga stavi na glasanje u donjem domu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.