PET GODINA ZATVORA

Pastor izvlačio stotine tinejdžera iz Sjeverne Koreje, smatran je herojem, a onda je osuđen za njihovo seksualno zlostavljanje

Medijski su ga izvještaji često uspoređivali s Oskarom Šindlerom, biznismenom koji je spasio više od 1100 Židova tokom holokausta

Čun Ki-von. Durihana

S. S.

16.2.2024

Pastor iz Južne Koreje Čun Ki-von (67), koji je slavljen kao heroj jer je prokrijumčario stotine Sjevernokorejaca, osuđen je na pet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera koji su prebjegli iz te zemlje u svom internatu u Seulu.

Na pastora se decenijama gledalo kao na spasitelja, ljudi su ga nazivali "azijskim Šindlerom", a njegove operacije "podzemnom željeznicom" za one koji bježe od režima Sjevera. U septembru je uhapšen u Seulu. Policija ga je optužila za zlostavljanje šest sjevernokorejskih tinejdžera, uključujući i prebjege koji su spavali u spavaonicama alternativne škole koju je osnovao u sklopu svoje misije Durihana.

Dosljednje izjave

Čun je odbacio optužbe, ali sud je u srijedu presudio da su dokazi žrtava nepobitni. 

- Žrtve daju dosljedne izjave i uključuju sadržaj koji se ne može navesti bez iskustva iz prve ruke - rekao je sudac Seung-jeong Kim iz Centralnog okružnog suda u Seulu.

Sudac je dodao da je Čun svoje zločine počinio s "položaja na kojem je imao apsolutni utjecaj". Proglašen je krivim u pet od šest slučajeva zlostavljanja maloljetnika od kojih su neki pobjegli sami, a drugi sa svojim porodicama pod vodstvom Čunove misije.

Čun je osnovao Durihanu, jednu od najistaknutijih južnokorejskih nevladinih organizacija koja pomaže Sjevernokorejcima da pobjegnu rutama u Kini. Tvrdi da je pomogao više od 1000 Sjevernokorejaca da pobjegnu od totalitarnog režima porodice Kim u proteklih 25 godina, zbog čega ga je Pjongjang lično osudio.

Alternativne škole

Godine 2002. dospio je na naslovnice nakon što je bio zatvoren u Kini sedam mjeseci tokom jedne od misija. Njegov rad, koji uključuje osnivanje alternativne škole za djecu sjevernokorejskih prebjega, bio je naširoko popraćen, tema dokumentarnih filmova i novinskih članaka uključujući CNN, The New York Times i National Geographic.

Medijski su ga izvještaji često uspoređivali s Oskarom Šindlerom, biznismenom koji je spasio više od 1100 Židova tokom holokausta. Njegovo hapšenje i osuđujuća presuda šokirali su Južnu Koreju gdje se ove sedmice naširoko izvještavalo o njegovom suđenju. TV bilteni prikazali su sjedokosog Čuna u bijeloj odjeći kako je doveden na sud s lisicama na rukama i okružen stražarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.