NAKON TOPNIČKIH VJEŽBI

Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil prema Istočnom kineskom moru

U srijedu je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un opisao Južnu Koreju kao "glavnog neprijatelja" zemlje

Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil. KCNA / Platforma X

H. J. I.

14.1.2024

Sjeverna Koreja ispalila je danas balistički projektil sa svoje istočne obale, nekoliko dana nakon topničkih vježbi bojevim streljivom koje je organizirao Pjongjang u blizini pomorske granice s Južnom Korejom, saopćio je Seul. 

Neidentificirani balistički projektil

- Sjeverna Koreja ispalila je neidentificirani balistički projektil prema Istočnom moru - rekao je u saopćenju načelnik glavnog štaba Južne Koreje. U srijedu je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un opisao Južnu Koreju kao "glavnog neprijatelja" zemlje.

Japanska obalna straža rekla je da se radi o "objektu, potencijalno balističkom projektilu, lansiranom iz Sjeverne Koreje", pozivajući se na informacije ministarstva odbrane te zemlje i zatražila od brodova da budu oprezni. Zadnja raketa koju je Sjeverna Koreja lansirala 18. decembra bila je raketa klase Hwasong-18, najnaprednija koju ima, i ispaljena je u Japansko more.

Kim: Južna Koreja je naš najveći neprijatelj

- Konačno je došao historijski trenutak kada bismo (Južnu Koreju) trebali definirati kao državu koja je najviše neprijateljski raspoložena prema (Sjevemoj Koreji) - rekao je Kim, nazivajući Južnu Koreju “našim glavnim neprijateljem”.

Komentari označavaju promjenu u politici Sjeverne Koreje i nagovještavaju da će Pjongjang zauzeti čvršći stav u budućnosti, kažu analitičari. Prošle je godine Sjeverna Koreja status nuklearne sile upisala u svoj ustav i ispalila nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila, kršeći rezolucije UN-a. Napetosti na Korejskom poluotoku rastu nakon što je Pjongjang u novembru lansirao prvi vojni špijunski satelit.

U decembru je Sjeverna Koreja rekla da je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu kako bi procijenila ratnu spremnost svojih nuklearnih snaga u svjetlu rastućeg neprijateljstva sa SAD. Vašington i njegovi saveznici istovremeno počeli su upravljati sistemom za razmjenu podataka o projektilima u stvarnom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.