FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron: Priznavanje palestinske države nije tabu za Francusku

Makron je naveo da je Francuska spremna da doprinese mirovnim naporima Evrope i Savjeta bezbjednosti UN

Priznanje „palestinske države nije tabu za Francusku“. Anadolija

Anadolija

16.2.2024

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ponovio je u petak da je rješenje o dvije države jedini put naprijed za regionalni mir, rekavši da priznanje „palestinske države nije tabu za Francusku“, javlja Anadolija.

Na zajedničkoj konferenciji

Makron je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu s jordanskim kraljem Abdulahom II (Abdullahom), rekao da Jordan i Francuska dijele opredijeljenost i odlučnost da postignu istinski održiv mir na Bliskom istoku kroz rješenje o dvije države.

Makron je naveo da je Francuska spremna da doprinese mirovnim naporima Evrope i Savjeta bezbjednosti UN, i dodao da "priznavanje palestinske države nije tabu za Francusku“.

- To dugujemo Palestincima, čije su aspiracije dugo potiskivane - rekao je on.

Pozvao je i druge regionalne aktere, "posebno Iran", da spriječe prelivanje sukoba, prvenstveno na Liban i Crveno more.

Prekid vatre je apsolutni prioritet

- Prekid vatre je naš apsolutni prioritet - rekao je Makron, naglašavajući ozbiljnost humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Istakao je da je „ljudski danak rata nepodnošljiv“.

- Rekao sam to izraelskom premijeru prije nekoliko dana... izraelski napad na Rafah može dovesti samo do humanitarne katastrofe bez presedana i bio bi prekretnica u ovom sukobu - rekao je francuski lider.

Dodao je da dijeli strahove Jordana i Egipta od prisilnog i masovnog raseljavanja stanovništva.

Upozorio da bi to bilo "ne samo novo teško kršenje međunarodnog prava već i veliki rizik od regionalne eskalacije".

Kralj Abdulah je naglasio potrebu za "trajnim prekidom vatre u Gazi", dodajući da će izraelski napad na Rafah, gdje je oko 1,5 milion ljudi prisiljeno tražiti utočište, "imati neprihvatljive katastrofalne humanitarne posljedice".

Istakao da njegova zemlja ulaže napore da spriječi da se ovaj sukob prelije na u region.

Političko rješenje

- Političko rješenje koje vodi miru... zasnovano na rješenju dvije države jedini je način da se garantuje sigurnost Palestincima, Izraelcima i cijelom regionu - naglasio je on.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.775 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.552.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.