U PROCEDURI

Bjelorusija pripremila nacrt zakona kojim se kažnjava "promoviranje netradicionalnih odnosa"

Zakon o antihomoseksualnoj propagandi na snazi je u susjednoj Rusiji od 2013. godine i praktično je zabranio svako javno izražavanje ponašanja

Minsk. Pixabay

FENA

19.2.2024

Bjelorusija je pripremila nacrt zakona kojim se kažnjava “promoviranje netradicionalnih odnosa” koji se odnosi na LGBT veze, javila je u ponedjeljak bjeloruska državna novinska agencija Belta.

Belta prenosi izjavu generalnog tužioca Andreja Šveda koji je u govoru poslanicima rekao da je pripremljen nacrt zakona kojim se uspostavlja administrativna odgovornost za promovisanje "nenormalnih odnosa, pedofilije i dobrovoljnog odbijanja rađanja dece".

Nacrt zakona je u proceduri usvajanja, rekao je.

Zakon o antihomoseksualnoj propagandi na snazi je u susjednoj Rusiji od 2013. godine i praktično je zabranio svako javno izražavanje ponašanja ili načina života lezbejki, gej muškaraca, biseksualaca ili transrodnih osoba.

Prošlog decembra Vrhovni sud Rusije zabranio je ono što je nazvao "međunarodnim LGBT društvenim pokretom", označujući ga kao ekstremističku organizaciju.

Homoseksualnost je dekriminalizirana u Bjelorusiji 1994. godine, ali ta zemlja ne priznaje istospolne brakove i vlasti su razbile LGBT parade ponosa.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko javno se rugao LGBT osobama, nazivajući gej muškarce "perverznjacima" i "krajnjom odvratnošću" u prošlogodišnjem govoru političarima.

Lukašenko je jedan je od najčvršćih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.