NE ZNAJU SE DETALJI

SAD će u petak objaviti "veliki paket" sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini

Sjedinjene Države su već uvele široku lepezu sankcija u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu 2022

Aleksej Navalni. Anadolija

FENA

20.2.2024

Sjedinjene Države će u petak objaviti veliki paket sankcija Rusiji zbog smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i dvogodišnjeg rata u Ukrajini, izjavio je u utorak glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby).

Paket će "držati Rusiju odgovornom za ono što se dogodilo gospodinu Navaljnom" i za njene postupke tokom rata u Ukrajini, rekao je Kirbi, ne iznoseći detalje o mjerama sankcija.

Obraćajući se novinarima na konferencijskom pozivu, Kirbi je rekao da Sjedinjene Države vrše pritisak na Rusiju za "potpunu transparentnost" o tome kako je Navaljni umro prošlog petka u arktičkoj kaznenoj koloniji.

Zatvorska služba je tada saopćila da je Navaljni pao u nesvijest nakon šetnje i umro. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) okrivio je ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sjedinjene Države su već uvele široku lepezu sankcija u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu 2022.

- Koju god priču je ruska vlada odlučila ispričati svijetu, jasno je da su predsjednik Putin i njegova vlada odgovorni za smrt gospodina Navaljnog - rekao je Kirbi.

Kirbi je rekao da je američka ambasada u Moskvi tražila više informacija o smrti Navaljnog, "ali je teško doći do tačke u kojoj možete biti sigurni u ono što bi Rusi rekli o njegovoj smrti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.