PREMINUO U KOLONIJI

Velika Britanija uvodi sankcije upravi zatvora u kojem je umro Navaljni

Iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da će sankcije poput zabrane ulaska u Veliku Britaniju i zamrzavanja imovine

Sankcije poput zabrane ulaska u Veliku Britaniju i zamrzavanja imovine. AP

Anadolija

21.2.2024

Velika Britanija odlučila je da uvede sankcije upravnicima zatvora u kojem je preminuo ruski opozicionar Aleksej Navaljni, javlja Anadolija.

Iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da će sankcije poput zabrane ulaska u Veliku Britaniju i zamrzavanja imovine biti uvedene za šest upravnika zatvora.

Prva zemlja koja je uvela sankcije

Saopćeno je da je Velika Britanija prva zemlja koja je donijela odluku o sankcijama u vezi sa smrću Navaljnog, a podijeljena su i imena ljudi o kojima je riječ.

Sankcije će biti izrečene direktoru zatvora Vadimu Konstantinoviču Kalinjinu, zamjenicima direktora Aleksandru Valerijeviču Obrazcovu, Sergeju Nikolajeviču Koržovu, Vasiliju Aleksandroviču Vidrinu, Vladimiru Ivanoviču Pilipčiku i Aleksandru Vladimiroviču Goljakovu.

Saopćili su da Velika Britanija smatra da je ruska administracija odgovorna za smrt Navaljnog, te je pozvala da se tijelo ruskog opozicionara što prije preda njegovoj porodici.

- Rusija je Navaljnog vidjela kao jasnu prijetnju i stalno je pokušavala da ga ušutka. Oni koji su odgovorni za brutalno postupanje prema Navaljnom ne bi trebali imati iluzija, mi ćemo ih smatrati odgovornim - rekao je ministar vanjskih poslova David Kameron (Cameron).

Aleksej Navaljni preminuo u zatvorskoj koloniji

Ruska kazneno-popravna služba saopćila je u petak da je Aleksej Navaljni preminuo u zatvorskoj koloniji u kojoj je služio kaznu.

Služba je navela da je Navaljni izgubio svijest nakon šetnje arktičkim Jamalo-Nenečkim autonomnim okrugom, gdje se nalazi kolonija.

Ruske vlasti su izvršile nekoliko inspekcija kako bi utvrdile činjenice u vezi s njegovom smrću.

Aleksej Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine nakon boravka u bolnici u Njemačkoj, gdje se liječio od trovanja. Zapadne zemlje i sam Navaljni okrivili su Rusiju za trovanje, što Kremlj negira.

Bio je osuđen na 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam i druga krivična djela. Već je služio kaznu od 11,5 godina zbog optužbi za prevaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.