POZNATO KAKO JE OTKRIVEN

Sumnja se da je Kremlj poslao ubilački odred po pilota u Španiju: Usmrćen ruskom municijom

Strahuje se da je tim ubica poslat iz Kremlja sada na slobodi u Španiji

Maksim Kuzminov. Screenshot

S. S.

22.2.2024

Prebjegli pilot ruskog vojnog helikoptera ubijen u Španiji prošle sedmice najvjerovatnije je žrtva ubica poslatih iz Moskve, a odao se tako što je vodio prilično bahat život.

Kapetan Maksim Kuzminov (28), pronađen je izrešetan mecima na podzemnom parkingu u Viljahojosi kod Alikantea 13. februara nakon što je prošle godine dezertirao iz Rusije u ukradenom helikopteru Mi-8 i sletio u Ukrajinu.

Španska policija sada istražuje da li su ruska mafija i obavještajne službe izvršile dramatičan atentat nakon što su saznali za njegovu lokaciju uslijed njegove navodne upotrebe droge, plaćanja prostitutki i uličnih tučnjava.

Pilot, kojeg je Ukrajina imenovala i nagradila sa 500.000 dolara nakon što je prebjegao u avgustu, pronađen je mrtav na parkingu stambenog kompleksa ranije ovog meseca, a napadači su navodno pobjegli njegovim automobilom nakon što su ga pregazili.

Ubistvo je izazvalo strah kod drugih ruskih prebjega koji su pobjegli u Španiju, javljaju lokalni mediji. Ruski državni mediji tvrde da je ukrajinski Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu savjetovao Kuzminova da ostane u Ukrajini, gdje bi mogli da ga zaštite.

Osuđen na smrt zbog izdaje

Ruski pilot je osuđen na smrt zbog "izdaje" u Rusiji nakon šokantnog prebjega, za koji se vjeruje da je bio zaključak delikatne šestomjesečne operacije koju je organizovala Ukrajina.

Sergej Nariškin, direktor ruske SVR (Spoljne obaveštajne službe i naslednik KGB) rekao je u utorak: - Ovaj izdajnik i zločinac postao je moralni leš u trenutku kada je planirao svoj prljavi i strašni zločin.

Strahuje se da je tim ubica poslat iz Kremlja sada na slobodi u Španiji. Policijski izvori rekli su za The Sun da je municija korišctena u napadu ruska i da se vjeruje da je taj potez “vizit karta”, a strahuje se da ga je možda ubio ubilački odred Kremlja sa sjedištem na Kosta Blanci.

Otkriveno je da je Kuzminov svoju lokaciju odao ubicama kada je pozvao telefonom svoju bivšu devojku da ga posjeti u Alikanteu.

Živeći pod novim identitetom u Španiji - i sa novcem od Ukrajinaca nakon njegovog bjekstva - počeo je da gradi novi život za sebe oslobođen od užasa rata.

Ali vjeruje se da je napravio fatalnu grešku kada je kontaktirao bivšu djevojku i pozvao je na svoju novu adresu.

- Znamo da je pozvao bivšu djevojku u Španiju i nakon toga je pronađen mrtav. Taj poziv su mogle da presretnu ruske tajne službe - prenijeli su španski mediji.

Signalizacija ubilačkih namjera

U međuvremenu, izvori bliski istrazi tvrde da je ruska municija korištena u napadu kako bi se drugim dezerterima signaliziralo domet i ubilačke namjere bezbjednosnog aparata Kremlja.

Kuzminov je pogođen šest puta 13. februara nakon što su ga ubice jurile sa drugog sprata podrumskog parkinga ispod velikog stambenog imanja u Viljahojosi blizu Benidorma.

Automobil povezan sa zločinom i za koji se mislilo da ga je vozio vozač saradnik napadača kasnije je pronađen izgorio u obližnjem El Kampelu.

Španski istražitelji rade na teoriji da su atentatori bili unajmljene ubice koje su možda od tada napustile zemlju.

Oni analiziraju snimke bezbjednosnih kamera i očekuje se da će zvanično potvrditi da je Kuzminov žrtva kada budu imali rezultate otisaka prstiju i DNK testova i podnijeli pun izvještaj istražnom sudiji.

Kuzmin je živio pod pseudonimom i preuzeo je profil 33-godišnjeg Ukrajinca i da je iskoristio svoje novo bogatstvo da kupi imovinu u agenciji za nekretnine sa ruskim vezama.

Smatra se da je ovo, zajedno sa nepromišljenim pozivom njegovoj bivšoj djevojci, upozorilo ruske bezbjednosne službe o tome gdje se on nalazi.

Likvidacija Kuzminova

Prošle godine, anonimni oficiri specijalnih snaga Specnaza iz ruske vojne obavještajne službe GRU prikazani su na ruskoj državnoj televiziji kako jasno pokazuju da je dato „naređenje“ za likvidaciju Kuzminova.

Na državnoj televiziji Rosija 1 u vijestima je gledaocima rečeno da je primljeno naređenje za ubistvo kapetana Kuzminova.

- Njegova egzekucija je samo pitanje vremena – rečeno je.

Jedan oficir Specnaza je rekao: - Pronaći ćemo čoveka i kazniti ga jer je izdao svoju braću.

Drugi oficir je jednostavno rekao: - Neće živjeti...

Nezavisni Telegram kanal Volja - koji prati obje strane u ratu - povukao je vezu između slučaja ubijenog pilota i mutnih okolnosti oko smrti multimilionera Sergeja Protosenje (55).

Bivši oligarh, zamjenik predsjednika ruske gasne kompanije Novatek, pronađen je obješen u proljeće 2022. nakon što je navodno ubio svoju suprugu Nataliju (53) i njihovu kćerku tinejdžerku Mariju dok su spavali u katalonskom ljetovalištu, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.