500 META

SAD danas uvode nove velike sankcije Rusiji

Vašington, navodi se, nastoji pozvati Rusiju na odgovornost zbog rata i smrti opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog

Džo Bajden. Platforma X

H. J. I.

23.2.2024

Sjedinjene Američke Države danas uvode nove sankcije protiv Rusije u akciji obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, rekao je za Reuters zamjenik američkog ministra finansija Voli Adejemo (Wally Adeyemo). Adejemo je naveo da će se navedenom akcijom ciljati na 500 meta, odnosno ciljeva koji bi trebali biti podvrgnuti sankcijama.

"Ovo je za Navaljnog"

- Akcija, poduzeta u partnerstvu s drugim zemljama, bit će usmjerena na ruske vojno-industrijske komplekse i kompanije u trećim zemljama koje Rusiji olakšavaju pristup robi koju želi - rekao je Adejemo. Vašington, navodi se, nastoji pozvati Rusiju na odgovornost zbog rata i smrti opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog. 

- Sutra ćemo uvesti stotine sankcija samo ovdje u Sjedinjenim Državama, ali važno je zapamtiti da nije samo Amerika ta koja poduzima akcije - rekao je Adejemo.

Navedeni paket bit će posljednji iz niza sankcija protiv Moskve koje su najavile Sjedinjene Države i njihovi saveznici nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., u kojoj su ubijeni deseci hiljada ljudi i uništeni brojni gradovi. Nove sankcije dolaze dok SAD i njegovi saveznici žele održati pritisak na Rusiju, unatoč sumnjama hoće li Kongres SAD-a odobriti dodatnu pomoć Kijevu.

"Sankcije nisu dovoljne"

Administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) iscrpila je novac prethodno odobren za Ukrajinu, a zahtjev za dodatnim sredstvima "stoji" u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci. 

- Sankcije i kontrola izvoza usmjerene su na usporavanje Rusije, što im otežava vođenje rata po njihovom izboru u Ukrajini - rekao je Adejemo, dodavši da Kongres treba djelovati kako bi Ukrajini dao potrebne resurse.

Stručnjaci su, međutim, upozorili da sankcije nisu dovoljne da zaustave napade Moskve. Ruska ekonomija je o pet posto manja nego što se ranije predviđalo, naglasila je glavna ekonomistica za sankcije Rejčel Lingas (Rachel Lyngaas), na web stranici američkog Ministarstva finansija.

Ipak, ruska ekonomija ima rezultate iznad očekivanja, pri čemu im je Međunarodni monetarni fond u januaru prognozirao rast BDP-a od 2,6 posto za 2024., a što je povećanje od 1,5 postotnih bodova u odnosu na procjenu iz oktobra.

S druge strane, glasnogovornica MMF-a Džuli Kozak (Julie Kozack) izjavila je u četvrtak kako je jasno da je Rusija sada u ratnoj ekonomiji, s vojnim izdacima koji potiču proizvodnju oružja, državnim socijalnim transferima koji podupiru potrošnju i rastućom inflacijom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.