VRIJEDAN 526 MILIONA EURA

Najveća zapljena ikada u Velikoj Britaniji: Otkrili 5.7 tona kokaina u pošiljci banana

Ova rekordna zapljena bit će ogroman udarac međunarodnom organiziranom kriminalu

Britanci otkrili 5.7 tona kokaina. Platforma X

H. J. I.

23.2.2024

U Southampton Portu 8. februara policija je zaplijenila 5.7 tona kokaina vrijednog 526 miliona eura. To je najveća zapljena droge klase A ikad u Velikoj Britaniji. Nacionalna agencija za kriminal (NCA) i granični policajci našli su drogu u kontejneru s bananama iz Južne Amerike, prenosi Sky News. Prijašnja rekordna zaplijenila dogodila se u istoj luci 2022., a radilo se o 3.7 tona.

Ogroman udarac

- Ova rekordna zapljena bit će ogroman udarac međunarodnom organiziranom kriminalu. Ostat će bez golemog profita - rekao je direktor NCA-a Kris Farimond (Chris Farrimond). 

- Destinacija ove pošiljke je bila kontinentalna Evropa, ali ne sumnjam da bi značajna količina droge završila nazad kod nas - dodao je.

Policajci utvrđuju koja kriminalna mreža je organizirala pošiljku droge u luku u Southamptonu. Otkriveno je da je konačna destinacija pošiljke trebao biti Hamburg u Njemačkoj. NCA procjenjuje da bande u Britaniji od prodaje droge godišnje zarađuju u prosjeku 4.7 milijardi eura.

Međunarodna saradnja

- NCA presreće međunarodne mreže kod nas i u inostranstvu, zaustavljamo ih na svakom koraku - rekao je Farimond i naglasio da je za ovu misiju ključna međunarodna suradnja.

Glasnogovornik NCA-a rekao je da je krijumčarenje kokaina blisko povezano s nasiljem u lancu nabave. Ministar migracija i granica Tom Pursglove rekao je da vlada ima nultu dozu tolerancije za krijumčarenje drogama. 

- Ova zapljena jasno poručuje kriminalcima da ćemo ih uloviti. Naša granična policija neumorno radi na zaštiti granica i održanju javne sigurnosti - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.