DVOGODIŠNJICA RATA

Sunak i Makron: Ostajemo uz Ukrajinu i ukrajinski narod

Rusija predsjednika Putina ne smije računati na bilo kakav umor među Evropljanima, napisao je Makron

Makron i Sunaka: Podrška Ukrajini. Seznam Zpravy

Z. K.

24.2.2024

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi) obećao je, povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, da će London stajati uz Kijev "koliko bude potrebno" i da "tiranija nikada neće trijumfirati".

Tiranija neće trijumfirati

- Na ovu mračnu godišnjicu, moramo obnoviti našu odlučnost. Ovo je trenutak da pokažemo da tiranija nikada neće trijumfirati i da još jednom kažemo da ćemo stajati uz Ukrajinu danas i sutra. Spremni smo učiniti sve što je potrebno, koliko god je potrebno, dok (Ukrajina) ne pobijedi - napisao je Sunak u izjavi, prenosi France Presse.

London, koji je jedan od glavnih pobornika Kijeva, nedavno je najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini, koja će za godinu 2024./2025. iznositi 2,5 milijardi funti sterlinga (2,9 milijardi eura).

Sredinom januara britanski je premijer tokom posjeta Kijevu najavio potpisivanje desetogodišnjeg sigurnosnog sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, koji je predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio kao sporazum "bez presedana". Velika Britanija u četvrtak je najavila nove sankcije protiv Rusije i nove isporuke projektila Ukrajincima.

Sankcije su usmjerene na više od 50 osoba i kompanija, posebno u sektorima koji ruskoj vojsci omogućuju opskrbu streljivom, projektilima i eksplozivima, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Također ciljaju na "ključne izvore prihoda za Rusiju", s trgovinom metalima, dijamantima i energetskim resursima, kako bi "sa svih mogućih strana presjekli financiranje Putinovog ilegalnog rata".

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) upozorio je u subotu svog ruskog kolegu Vladimira Putina da podrška Francuske Ukrajini neće "oslabjeti" i da "ne treba računati" na "umor Evropljana".

Evropski interesi

- Dvije godine rata. Pogođena i izranjavana, ali još uvijek stoji. Ukrajina se bori za sebe, za svoje ideale, za našu Evropu. Naša predanost njenoj strani neće oslabjeti - napisao je Makron u poruci koju je objavila Elizejska palača na društvenoj mreži X povodom druge godišnjice ruske invazije.

- Rusija predsjednika Putina ne smije računati na bilo kakav umor među Evropljanima. Ishod ovog rata bit će odlučujući za evropske interese, vrijednosti i sigurnost. Francuska jest i ostat će uz Ukrajinu i ukrajinski narod - također upozorava francusko predsjedništvo u saopćenju za javnost na mreži X. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.