PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski prvi put objavio koliko je ukrajinskih vojnika ubijeno u ratu

Ne 300.000, ne 150.000. Putin laže, ali svejedno, ovo je veliki gubitak za nas, rekao je Zelenski

Zelenski: Veliki gubitak za Ukrajinu. AP

E. Ć.

25.2.2024

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je od početka rata ubijena 31.000 ukrajinskih vojnika. 

Ovo je bio prvi put da Zelenski objavi konkretan broj ubijenih vojnika. Obično ukrajinski zvaničnici nisu objavljivali te brojke.

- 31.000 ukrajinskih vojnika je ubijena u ovom ratu. Ne 300.000, ne 150.000. Putin laže, ali svejedno, ovo je veliki gubitak za nas - rekao je Zelenski.

Ne želi pomoći Rusiji u daljnjim planovima

Dodao je da ne želi otkriti broj ranjenih jer bi to pomoglo ruskoj vojsci u daljnjim planovima. Ukrajinski predsjednik također je rekao da su desetine hiljada civila u okupiranim dijelovima zemlje ubijeni.

Bivši ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov je u junu 2022. rekao kako vjeruje da je stradalo desetine hiljada ukrajinskih vojnika. Međutim, dva mjeseca kasnije u javnost je izašao šef ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni navodeći kako je ubijeno 9.000 vojnika.

Savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak je krajem 2022. iznio podatak da je stradalo 13.000 ukrajinskih vojnika.

U razgovoru za FOX News Zelenski je rekao kako je omjer jedan prema pet.

- Na jednog ubijenog ukrajinskog vojnika dolazi pet ubijenih ruskih vojnika - kazao je on, tvrdeći da je 180.000 Rusa poginulo u sukobu.

Pregovori s Putinom

Na pitanje da li je došlo vrijeme za pregovore s Putinom s obzirom na nestašicu municije u Ukrajini, Zelenski je odgovorio:

- Možete li razgovarati s gluhim čovjekom? Možete li razgovarati s čovjekom koji ubija svoje protivnike? Predložit ćemo platformu na kojoj Putin može da prihvati da je izgubio ovaj rat i da je to bila ogromna greška i tragedija za nas i za demokratski svijet.

Upitan da li bi odgovorio ukoliko bi ga ruski predsajednik pozvao, Zelenski je rekao da je činjenica da ga neće zvati.

- Nema mobilni. Kako će me zvati? Ne koristim telegraf iz 1917. godine. On me neće zvati, ne želi da završi ovaj rat. To je činjenica - poručio je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.