TAKO SE TO RADI

Firma svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi, kako bi ih potaknula da imaju djecu

Južna Koreja ima sve veći problem jer stanovništvo je sve starije te se sve teže suočava s prijetećim nedostatkom radnika

Porodica. Shutterstock

D. H.

26.2.2024

 Ako se trenutno stanje niske stope nataliteta nastavi, suočit ćemo se s nacionalnom egzistencijalnom krizom kao što je smanjenje radne snage i nedostatak odbrambenog ljudstva potrebnog za nacionalnu sigurnost -  rekao je Jung-keun Li  (Joong-keun Lee), osnivač Booyoung grupe.

Zaustavljanje opadanje broja rođenih

U pokušaju da zaustavi opadanje broja rođenih u zemlji ta je korejska građevinska kompanija već isplatila 4,8 miliona eura radnicima koji su dobili dijete od 2021. godine, uključujući dvije porodice s dvoje djece koje su primile po 138.000 eura na novogodišnjem sastanku osoblja ranije ovog mjeseca.

Svojim radnicima plaća gotovo 70.000 eura svaki put kad dobiju dijete, a sve u nadi da će to pomoći u rješavanju problema niske stope nataliteta u zemlji, piše Euronews.

Južna Koreja ima najnižu stopu plodnosti na svijetu s oko 0,7 rođenih po plodnoj ženi, prema Institutu za populaciju Korejskog poluotoka za budućnost.

Neki od razloga su promjena pogleda na porodicu, visoko kompetitivno društvo, visoki troškovi odgoja djece i niska uključenost muškaraca u brigu o djeci, navode stručnjaci.

- Ljudi imaju dva različita instinkta – jedan je očuvanje svoje vrste, a drugi je preživljavanje. Trenutno je preživljavanje previše izazovno pa sebi ne možemo priuštiti brigu o očuvanju - kazala je Insill Ji, predsjednica Instituta i bivši korejski povjerenik za statistiku.

Pojednostavljeno rečeno, objasnila je, ''najveći faktor je to što je teško planirati budućnost, što je neophodno ako želite djecu, jer život je trenutno tako izazovan i takmičarski, a budućnost s djecom im se ne čini toliko važnom."

Ulog za budućnost

Stručnjaci predviđaju da će sve više firmi pokretati takve inicijative, a radnici su zadovoljni.

- Ako naša beba želi učiniti nešto u budućnosti, možemo je podržati bez brige o tome - istaknula je Semi Hong, HR menadžerica u Booyoung Grupe, a optimistična je i glede toga kako će poticaji motivirati njene kolege u firmi.

Ponuda tako velike svote kao one u Booyoung Grupi je bez presedana, ali izvještaji pokazuju da je nekoliko južnokorejskih kompanija nedavno uvelo nove sheme za poticanje rađanja i pružanje socijalne pomoći radnicama.

No, smatraju da je saradnja države neophodna za veću podršku zaposlenicima.

U najavi novog poticaja Booyoung je obećao da će zaposlenici koji dobiju treće dijete moći birati između gotovine za troje djece ili trajnog najma stana pod uvjetom da im država može dati zemljište za izgradnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.