NISU SIGURNE ZA JELO

Sve više Korejaca jede pržene čačkalice, stručnjaci uputili upozorenje da prestanu

Brojni videoisječci koji prikazuju ljude kako jedu pržene škrobne čačkalice sa začinima kao što je sir u prahu prikupili su hiljade lajkova

Pržene čačkalice. Platforma X

D. R.

17.2.2024

Južnokorejsko ministarstvo hrane objavilo je zdravstveno upozorenje u kojem poziva ljude da ne jedu pržene čačkalice napravljene od škroba koje izgledom podsjećaju na spiralne krompiriće nakon što je ta praksa postala viralna na društvenim mrežama.

Brojni videoisječci koji prikazuju ljude kako jedu pržene škrobne čačkalice sa začinima kao što je sir u prahu prikupili su hiljade lajkova i dijeljenja na TikToku i Instagramu, no iz ministarstva upozoravaju da te čačkalice nisu sigurne za jelo.

- Njihova sigurnost kao hrane nije provjerena. Molimo vas, nemojte ih jesti - napisalo je Ministarstvo sigurnosti hrane i lijekova u objavi na društvenoj mreži X. 

Smatraju se ekološki prihvatljivima i biorazgradivima, a često se koriste u restoranima u Južnoj Koreji i za uzimanje hrane s pladnja.

@katchup_news A video by a South Korean TikToker cooking and eating fried toothpicks made of starch widely went viral on social media. As cooking and eating fried starch toothpicks became a new food trend on social media, South Korean government asked people not to eat fried toothpicks. #viral #toothpicks #friedtoothpicks #southkorea #fyp #news #health #safety #starchyoothpicks #healthconcerns #safetyconcerns #southkoreanews #tiktokchallenge #challenge #friedfood #koreannews #koreantiktok ♬ original sound - KatchUp Official

Videozapisi čačkalica prženih u ulju postali su viralni, a na TikToku je sve prepuno videa u kojima Korejci prže čačkalice, a zatim se snimaju dok ih jedu. 

Neki korisnici komentiraju da izgledaju kao rižini rezanci ili gumeni bomboni, no većina je složna - nikad ih ne bi probali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.