UZBEKISTAN

Zbog sirupa protiv kašlja umrlo 68 djece: U zatvoru završile 23 osobe

Kazne se kreću od dvije do 20 godina zatvora

Kontaminirane sirupe je proizvela indijska kompanija Marion Biotech. Facebook

H. J. I.

27.2.2024

Sud u Uzbekistanu osudio je 23 ljudi na zatvor zbog 68 djece koja su umrla nakon konzumacije sirupa protiv kašlja. Optuženi su proglašeni krivim za utaju poreza, prodaju nekvalitetnih ili falsifikovanih lijekova, zloupotrebu položaja i ovlaštenja, nemar, falsifikovanje i davanje mita.

Sirupi proizvedeni u Indiji

Kazne se kreću od dvije do 20 godina zatvora.

Kontaminirane sirupe je proizvela indijska kompanija Marion Biotech, a u Uzbekistanu ih je distribuirala firma Quramax Medical. Najveću kaznu od 20 godina zatvora dobio je Sing Ragvendra Pratar, izvršni direktor Quramax Medicala.

Osuđeni su i bivši visoko pozicionirani zvaničnici koji su bili odgovorni za licenciranje uvezenih lijekova.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošlog januara objavila da dva sirupa protiv kašlja kompanije Marion Biotech ne zadovoljavaju standarde, nakon što je 18 djce u Uzbekistanu umrlo nakon konzumacije sirupa.

Porodice će dobiti po 80.000 dolara odštete

Firma Marion Biotech je u to vrijeme odbacila optužbe i rekla za BBC da se ne slaže s nalazima WHO-a. Proizvodnju sirupa je kasnije obustavilo indijsko ministarstvo zdravstva, a licencu kompanije je suspendovalo Odjeljenje za bezbjednost hrane u indijskoj državi Utar Pradeš. Ali, u međuvremenu je umrlo još mališana.

Sud je odlučio da će porodice 68 umrle djece dobiti po 80.000 dolara odštete. Isti iznos će primiti i porodice četvoro djece koja su nakon konzumiranja sirupa protiv kašlja ostala invalidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.