CENTCOM

SAD izveo "odbrambeni napad" na ciljeve Huta u Crvenom moru

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva

Crveno more. AP

Anadolija

27.2.2024

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) objavila je da su izveli "odbrambeni napad" na ciljeve za koje je utvrđeno da predstavljaju "neposredne prijetnje" u regijama pod kontrolom Huta u Jemenu.

CENTCOM je na društvenoj mreži X objavio da su izveli napad čija meta su bile tri bespilotna površinska vozila, dvije protivbrodske navođene rakete i jedna bespilotna letjelica.

U saopštenju se navodi da su ovi ciljevi predstavljali "neposrednu prijetnju" komercijalnim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu.

Dodaje se da su napadi izvedeni kako bi se "zaštitila sloboda plovidbe i međunarodne vode učinile sigurnijim za američku mornaricu i komercijalne brodove“.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi. Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.