OPOZICIONI RUSKI KRITIČAR

Vlasnici pogrebnih vozila poslije prijetnji odbili da voze tijelo Alekseja Navaljnog do groblja

Navaljni bi trebalo da bude sahranjen u ruskoj prestolnici u petak

Sutra sahrana Alekseja Navaljnog. Instagram

N. Aj.

29.2.2024

Saradnici preminulog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog danas su saopćili da su nepoznata lica pokušala da osujete unajmljivanje pogrebnog vozila kako bi njegovo tijelo bilo sahranjeno sutra u Moskvi.

Potparolka Navaljnog Kira Jarmiš (Jarmysh) napisala je na mreži X da su nepoznate osobe prijetile vlasnicima pogrebnih vozila putem telefona i da kao rezultat niko od njih nije pristao da preveze njegovo tijelo.

Navaljni bi trebalo da bude sahranjen u ruskoj prestolnici u petak, poslije crkvene službe u jugoistočnom predgrađu, gdje je živio.

Saradnik opozicionog lidera Ivan Živanov, dodao je da će se tim Navaljog ipak snaći i pronaći rješenje za sahranu, prenosi "Reuters".

Kritičari Kremlja, koji su obećali da će uživo prenositi njegovu sahranu, optužili su vlasti za blokiranje građanske memorijalne službe, koju su željeli da održe za Navaljnog.

Kremlj je saopćio da ne učestvuje u organizovanju sahrane Navaljnog.

Saveznici Navaljnog su pozvali ljude koji su željeli da mu odaju počast, a nisu u mogućnosti da prisustvuju sahrani, da se okupe kod znamenitosti u svojim gradovima u petak u 19 sati po lokalnom vremenu.

Njegova udovica, Julija Navaljna izrazila je sumnju u to da će sahrana proći mirno i strahuje da će policija hapsiti prisutne.

Navaljnijevi saveznici optužili su ruskog predsjednika Vladimira Putina za ubistvo opozicionara zbog rizika od oslobođenja opozicionara u potencijalnoj razmjeni zatvorenika.

Oni nisu objavili dokaze koji bi potvrdili optužbe, ali su obećali da će saznati kako je ubijen i po čijem naređenju.

Kremlj je negirao umiješanost države u njegovu smrt i saopćio da nije upoznat s bilo kakvim sporazumom o oslobađanju Navaljnog.

U njegovoj umrlici, kako tvrde saveznici Navaljnog, piše da je umro prirodnom smrću.

Podsjećamo, Navaljni je umro u kaznenoj koloniji 16. februara, nakon što se, kako su saopćile zatvorske vlasti, onesvijestio poslije jutarnje šetnje, nakon čega je neuspješno reanimiran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.