PREMINUO U 47. GODINI

Saveznici Navaljnog tvrde da su nepoznate osobe osujetile pokušaje organiziranja sahrane

Trebao bi biti sahranjen u ruskoj prijestolnici u petak nakon crkvene službe u jugoistočnom predgrađu gdje je nekada živio

Saveznici preminulog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog. Instagram

FENA

29.2.2024

Saveznici preminulog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog saopćili su u četvrtak da su nepoznate osobe osujetile pokušaje da se angažuju mrtvačka kolica da odvezu njegovo tijelo na sahranu u Moskvu u petak.

Kira Jarmiš, glasnogovornica Navaljnog, navela je na platformi društvenih mreža X da su nepoznate osobe prijetile dobavljačima mrtvačkih kolica telefonom i da zbog toga niko nije pristao da preveze njegovo tijelo.

Ivan Ždanov, još jedan saveznik, kazao je da će se tim Navalnjog ipak snaći i pronaći rješenje.

Preminuo 16. februara u 47. godini

Navaljni, koji je preminuo 16. februara u 47. godini u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji, trebao bi biti sahranjen u ruskoj prijestolnici u petak nakon crkvene službe u jugoistočnom predgrađu gdje je nekada živio.

Saveznici kritičara Kremlja - koji su obećali da će uživo prenositi njegovu sahranu putem interneta – optužili su vlasti da blokiraju civilnu komemoraciju koju su željeli održati za njega.

Kremlj je saopćio da nema nikakve veze s takvim aranžmanima.

U četvrtak su saveznici Navaljnog pozvali ljude koji su željeli odati počast njemu, ali nisu mogli prisustvovati njegovoj sahrani da umjesto toga odu do određenih znamenitosti u svojim gradovima u petak uveče u 19.00 sati po lokalnom vremenu.

Sudeći po prethodnim okupljanjima pristalica Navaljnog - koje su ruske vlasti označile kao ekstremiste koji uživaju američku podršku - vjerovatno će veliko prisustvo policije, i vlasti razbiti sve što smatraju da liči na političke demonstracije na osnovu zakona o protestima.

Supruga Navaljnog

Supruga Navaljnog, Julija, kazala je da nije sigurna da li će sama sahrana proći mirno ili će policija uhapsiti prisutne.

Saveznici Navaljnog optužili su predsjednika Vladimira Putina da ga je ubio jer ruski čelnik navodno nije mogao tolerirati pomisao da Navaljni bude oslobođen u potencijalnoj zamjeni zarobljenika.

Nisu objavili dokaze koji bi potkrijepili tu optužbu, ali su obećali da će iznijeti kako ga je i ko ubio.

Kremlj je negirao umiješanost države u njegovu smrt i saopćio je da nije znao za bilo kakav sporazum o oslobađanju Navaljnog. U njegovoj umrlici - navode saveznici - piše da je umro prirodnom smrću, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.