ZASTUPNIČKI DOM

Nema blokade američke vlade: Dogovor demokrata i republikanaca 36 sati prije roka

U Zastupničkom domu, 207 demokrata pridružilo se 113 republikanaca u glasanju 320-99 za odobravanje kratkoročne privremene mjere

Američki Senat. CNN

Z. K.

1.3.2024

Američki Senat s demokratskom većinom odobrio je jučer zakon za sprječavanje djelomičnog zatvaranja vlade, nakon što ga je Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca podržao manje od 36 sati prije nego što bi finansiranje počelo nestajati.

Privremene mjere

Prijedlog zakona, koji je u Senatu prošao dvostranačkim glasanjem 77-13, sada ide na stol predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) na potpisivanje. Odredit će rokove za finansiranje jednog dijela Vlade do 8. marta, a drugog do 22. marta.

- Sretan sam što mogu obavijestiti američki narod da danas neće biti zatvaranja vlade. Kada usvojimo ovaj zakon, hvala Bogu, izbjeći ćemo gašenje sa svim njegovim štetnim učincima na američki narod - rekao je vođa demokrata u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer).

Ranije jučer, u Zastupničkom domu, 207 demokrata pridružilo se 113 republikanaca u glasanju 320-99 za odobravanje kratkoročne privremene mjere, koja Kongresu daje više vremena za dogovor o finansiranju za cijelu fiskalnu godinu koja je započela 1. oktobra.

Dva mjeseca

Prošla su dva mjeseca otkad su se predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Majk Džonson (Mike Johnson) i vođa demokratske većine u Senatu Čak Šumer  dogovorili o proračunu za ovu godinu vrijednom 1,59 biliona dolara.

Vodeće svjetske rejting agencije su upozorile da uvijek isto natezanje oko proračuna negativno utječe na kreditni rejting zemlje čiji je dug prešao 34 biliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.