NASTAVAK RAZGOVORA

Američki Senat glasao protiv rezolucije o blokadi prodaje aviona F-16 Turske

Rezoluciju je odbacilo 79 senatora, dok je 13 bilo za

Američki Senat. CNN

Anadolija

1.3.2024

Američki senatori glasali su u četvrtak protiv rezolucije koju je predstavio republikanski senator Rand Paul, kojom se želi blokirati prodaja borbenih aviona F-16 i druge odbrambene opreme Turske.

Rezoluciju je odbacilo 79 senatora, dok je 13 bilo za. Američki State Department je 26. januara odobrio prodaju aviona F-16 i kompleta za modernizaciju Turske, u iznosu od 23 milijarde dolara nakon što je Ankara dala zeleno svjetlo za članstvo Švedske u NATO-u.

Turska je u oktobru 2021. godine zatražila od Sjedinjenih Američkih Država 40 novih aviona F-16 Block 70, kao i 79 kompleta za modernizaciju za nadogradnju svojih preostalih F-16 na nivo Block 70.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je u ponedjeljak rekao da je ova zemlja fokusirana na ratne avione F-16, a ne na F-35.

- Razgovarali smo sa američkim senatorima o koracima koje ćemo preduzeti u vezi sa F-16 - rekao je on, govoreći o nedavnoj posjeti senatora Džin Šahin (Jeanne Shaheen) i Krisa Marfija (Chrisa Murphyja) Turskoj.

Rekao je i da turska vlada, uključujući ministra vanjskih poslova Hakana Fidana, nastavlja razgovore sa američkim kolegama o borbenim avionima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.