BLISKI ISTOK

Zvaničnik Hamasa izjavio da bi uskoro mogao biti postignut dogovor o razmjeni zarobljenika

Egipatski mediji objavili su ranije u nedjelju da su strane koje učestvuju u pregovorima o uspostavljanju primirja u Pojasu Gaze stigle u Kairo

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

3.3.2024

Uskoro bi mogao biti postignut sporazum između Hamasa i Izraela o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre u Gazi, prenosi Anadolija.

Kako navodi izraelski list "Haaretz", neimenovani zvaničnik Hamasa u razgovoru za arapske medije kazao je da se "sporazum može postići u roku od nekoliko dana" između strana u vezi s novom razmjenom zarobljenika.

Navodi se da je zvaničnik rekao da je Hamas spreman pokazati fleksibilnost u pogledu broja palestinskih političkih zatvorenika koji će biti pušteni iz izraelskih zatvora.

Napominjući da će Hamas zahtijevati da se humanitarna pomoć Gazi nastavi i da se svi raseljeni Palestinci mogu vratiti kućama, zvaničnik je kazao da bi će možda biti upućena zvanična izjava u vezi s prekidom vatre koje bi se provodilo u fazama od šest sedmica.

Egipatski mediji objavili su ranije u nedjelju da su strane koje učestvuju u pregovorima o uspostavljanju primirja u Pojasu Gaze stigle u Kairo kako bi nastavile novu rundu pregovora.

- Delegacije Hamasa, Katara i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stigle su u Kairo kako bi nastavile novu rundu pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze - objavio je egipatski servis "Kairo News Channel" bez navođenja više detalja.

U subotu je visokorangirani egipatski izvor otkrio istom kanalu da su u toku intenzivni napori da se postigne dogovor prije muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji nastupa početkom marta. Postoji značajan napredak u pregovorima i traži se pravedan dogovor, navodi isti izvor.

Egipatski mediji su 24. februara objavili da su nastavljeni razgovori na nivou stručnjaka u Dohi, napominjući da će uslijediti sastanci u Kairu.

Palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da se broj mrtvih u izraelskim napadima na Gazu u posljednja 24 sata povećao za 90, dosegnuvši 30.410.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.