MINISTAR ODBRANE NJEMAČKE

Pistorius optužuje Putina da pokušava destabilizirati Njemačku

Očito je riječ o potkopavanju našeg jedinstva, o unutarnjem širenju političkih podjela, rekao je on

Pistorius: Odgovorio Putinu. AP

E. Ć.

3.3.2024

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokušava "destabilizirati" Njemačku.

Ove optužbe Pistoriusa stigle su nakon što je Rusija na društvenim mrežama emitovala povjerljivu razmjenu informacija među njemačkim vojnicima o isporukama oružja Ukrajini.

- Radi se jednostavno o tomu da se ova snimka koristi za destabilizaciju i potkopavanje “jedinstva” Njemačke. Očito je riječ o potkopavanju našeg jedinstva, o unutarnjem širenju političkih podjela i iskreno se nadam da Putin neće uspjeti i da ćemo ostati ujedinjeni - rekao je Pistorius.

Na objavljenom snimku sudionici razgovora posebno raspravljaju o hipotezi isporuke dugometnih projektila Taurus njemačke proizvodnje Kijevu, o tomu što bi trebalo napraviti da se ukrajinskim snagama omogući njihovo korištenje i kakav je njihov potencijalni učinak.

Njemačko ministarstvo odbrane u subotu je potvrdilo autentičnost snimke.

Sadržaj snimke vrlo je neugodan za Njemačku jer Berlin službeno odbija isporučiti projektile Taurus Kijevu, obrazlažući to rizikom od eskalacije rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.