DOLIJETALI S MORA

Ukrajinci izveli jedan od najvećih napada: Na Rusiju se obrušilo skoro 50 dronova

Glavna meta jednog od najmasovnijih ukrajinskih napada dronovima od početka rata bila je luka Taganrog

Ukrajinski dronovi. Fena

Z. K.

9.3.2024

U noći između petka i subote ruski sistemi protuzračne obrane srušili su 47 bespilotnih letjelica ukrajinske vojske iznad područja Rostova, Volgograda, Kurska i Belorodska, objavila je Moskva, a prenosi agencija RIA.

- Noćas je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede napad s 47 bespilotnih letjelica na ciljeve na području Ruske Federacije - saopćilo je Ministarstvo.

Glavna meta jednog od najmasovnijih ukrajinskih napada dronovima od početka rata bila je luka Taganrog na obali Azovskog mora. Vasilij Golubev, guverner Rostovske oblasti, objavio je da su sistemi protuzračne obrane odbili napade na Taganrog i Morozovsk te da nije bilo žrtava.

Telegram kanal SHOT navodi kako su dronovi u dva navrata dolijetali s mora te se čulo više od 20 eksplozija. Navodi se i da su ruske trupe u posljednja 24 sata odbile sedam protuofenziva u nekoliko oblasti na istočnoj fronti u Ukrajini.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo srušilo je 12 od 15 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, objavilo je Zrakoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Dronovi su srušeni iznad Dnjepropetrovske, Donjecke i Poltavske regije, javlja Interfax Ukraina.

Jučer je u ruskim napadima raketama i bespilotnim letjelicama na jug i sjever Ukrajine ubijeno pet, a ranjeno 26 ljudi, objavili su danas ukrajinski lokalni dužnosnici.

Dužnosnici su naveli da su tri osobe poginule u napadu dronovima na jugu i sjeveru Ukrajine, a da su dvije osobe ubijene u raketnom napadu u četvrtak u sjevernom gradu Sumiju, dok ih je 26 ranjeno, od kojih je šestero odvedeno na bolničko liječenje, izvijestio je Reuters.

Muškarac i žena poginuli su u petak u napadu drona u regiji Harkov koji je pogodio automobil u kojem su se nalazili, napisao je regionalni šef na Telegramu. Naveo je da je još jedna žena ubijena u napadu dronom na selo u regiji Herson na jugu Ukrajine.

Regionalna vojna uprava saopćila je da je u raketnom napadu na grad Sumi u četvrtak oštećena bolnica, hitna medicinska pomoć i opskrba vodom, kao i škola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.