ANALIZA

Kakva je budućnost upotrebe tenkova: Revolucija FPV dronova promijenila je tok ratovanja

Savremeni rat je rat cifara i matematike prema kojoj tenk vrijedi milion dolara, a sredstvo koje ga uništava je mnogostruko jeftinije

Svakodnevni gubici tenkovskih jedinica. Platforma X

Dean Džebić

16.2.2024

Od bitke na Somi do bitaka u Zaporožju u jesen 2023. prošlo je gotovo 106 godina, ali je jedna konstanta ratovanja nepobitno opstala.

Od svoje pojave do danas, tenk je bio i ostao tzv. kralj ratišta, iako su ukrajinska iskustva pokazala da dolaze neka nova vremena i neki novi model savremenog ratovanja. Taj novi model kombiniranih operacija punog spektra nije nimalo naklonjen tenkovima, barem ne u njihovom tradicionalnom smislu i izgledu.

Mapa razvoja

U Ukrajini su se, zapravo, ideje o balističkoj zaštiti tenkova vratile 60 godina unazad, u završnicu Drugog svjetskog rata, kada su sovjetske snage na tenkovske kupole postavili rešetke kojima bi aktivirali prijevremeno lansirani kumulativni mlaz s ručnog bacača Pancerfaust. I zaista, kao i u porušenom Berlinu 1945., te rešetke su radile svoj posao do dolaska novih Pancerfausta, što se desilo i u Ukrajini u proljeće 2022., kada su kavezi i imali neku namjenu.

Vraćajući se starim naučenim lekcijama, ostaje da je ipak nemoguće potpuno zaštititi tenk, pa je tehnološka mapa razvoja balističke zaštite usmjerena u pravcu da se tenk zaštiti od najveće ugroze. I tu dolazimo do vojne matematike koja je vrlo prosta. Dakle, protuoklopna raketa FGM-148 Javelin košta 80.000 dolara, dok FPV dron, koji izradi 3D printer, s eksplozivnom fugasom, granatom ili ručnom odbrambenom bombom, ne može biti skuplji od 1.000 dolara.

A savremeni rat je rat cifara i matematike po kojoj tenk vrijedi milion dolara, a sredstvo koje ga uništava je mnogostruko jeftinije. Suočivši se s masovnom produkcijom malih i komercijalnih dronova s ukrajinske strane, uz donaciju velikog broja iz drugih zemalja, ruski inžinjeri su se odlučili za ometače kojima bi se pokušali „oslijepiti“ ukrajinski FPV dronovi.

Sistem Volnorez montira se na kupolu tenka. Platforma X

U tom pogledu su ruski inžinjeri razvili dva sistema za pasivno GPS ometanje dronova, i to sistem Volnorez i antenski sistem Saniya. Početkom 2023. godine na kupolama ruskih tenkova su se često viđali montirani sistemi Volnorez, za koje su ruski analitičari tvrdili da će prekinuti krvavi niz uništenih tenkova.

Prema poznatim specifikacijama, Volnorez radi na frekvencijama od 900 do 3.000 MHz, dok novi sistem Saniya radi na frekvencijama oko 1.100 MHz. Međutim, čak i nakon instaliranja ovih sistema, lebdeća municija i FPV dronovi su i dalje uspješno uništavali ruske tenkove. Gdje je nastao problem? Manjkavost sistema za GPS ometanje ogleda se u nemogućnosti prekidanja radiokomunikacije koju linkom imaju operateri na FPV dronovima.

Dugoročno rješenje

S druge strane, ukrajinska testiranja su dokazala da je minimum četiri Volnorez sistema potrebno instalirati da bi se prekinula radiokomunikacija operatera na dronu s njegovim aparatom. Naravno, iste muke s pokušajima elektronskog ometanja FPV dronova ima i Ukrajina, pri čemu nije poznato kojim sistemima ukrajinska strana nastoji elektronski ometati dejstva ruskih FPV dronova.

S obzirom na to da je koncept rešetki poražen kako u klasičnoj protuoklopnoj borbi protuoklopnim raketama tako i FPV dronovima, elektronsko ometanje ostaje jedino rješenje za spas tenkova na bojištu. Međutim, nikako ne ovim modelom instaliranja antenskih sistema koji nisu u stanju zaštititi tenkove koje brane.

Dugoročno rješenje bi bila instalacija sistema pasivnog ometanja dronova, ali ne samo ometanjem signala već enkripcijom i probijanjem komunikacijskog linka, čime bi mogućnosti uništenja FPV dronova bile jedino moguće. Do tada nam ostaje da gledamo snimke u kojima kao na videoigrici spretni operateri ubacuju ručne bombe u otvore na tenku ili se snimak s FPV dronova završava zamućenom slikom kamere koja se zabila u ranjivi dio tenka.

Veliki gubici

U dosadašnjem dijelu ukrajinsko-ruskog rata gubici u oklopno-mehaniziranim jedinicama su zastrašujući. Ruska strana je, prema zapadnim procjenama, izgubila između 2.600 i 2.750 tenkova u nekoliko varijacija i tipova. S druge strane, zapadni izvori navode da je ukrajinska strana izgubila između 700 i 800 tenkova različitog tipa, vrste i namjene. Ovi tenkovski gubici su najveći u svim evropskim ratovima od Drugog svjetskog rata do danas, pri čemu, ukoliko broju uništenih tenkova dodamo i broj uništenih oklopnih transportera i borbenih vozila pješadije, ta brojka postaje još strašnija za ratne planere zaraćenih strana.

Kavez je izgubio svaku vrijednost balističke zaštite kada su se pojavili FPV dronovi ili, kako to kažu ruski izvori, „Baba Yaga“. FPV dronovi (eng. First Person View) spretnom operateru omogućavaju da izabere tačku pogotka na pokretnom ili statičnom tenku neovisno o broju i kvalitetu aktivno-reaktivnog oklopa.

Dodatno, obuka operatera da rukuje FPV dronom izvodi se gotovo na nivou kompjuterske igrice, gdje se operateri obučavaju da, uz pomoć džojstika, kroz objekte i prostor „uguraju“ male dronove koji nose ubojitu odnosno eksplozivnu masu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.