JERUZALEM

Hiljade ljudi klanjalo teravih-namaz u Al-Aksi uprkos izraelskim ograničenjima

Od početka mjeseca ramazana svaki dan desetine hiljada vjernika prisustvuje teravih-namazu u Al-Aksi uprkos izraelskim ograničenjima

Klanjanje teravije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Anadolija

17.3.2024

Brojni vjernici klanjali su sinoć teravih-namaz, zajedničku noćnu molitvu muslimana u mjesecu posta ramazanu, u džamiji Al-Aksa u Jeruzalemu uprkos izraelskim ograničenjima.

Odjel za islamske zadužbine u Jeruzalemu saopćio je da je hiljade vjernika prisustvovalo teravih-namazu u džamiji Al-Aksa.

Od početka mjeseca ramazana svaki dan desetine hiljada vjernika prisustvuje teravih-namazu u Al-Aksi uprkos izraelskim ograničenjima.

Izrael je ograničio pristup palestinskim vjernicima džamiji Al-Aksa tokom rasta tenzija širom okupirane Zapadne obale zbog ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 31.500 Palestinaca.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jeruzalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.